Region

Svet

Olivera Marković šest decenija čuvala jednu umrlicu!

Olivera Marković šest decenija čuvala jednu umrlicu! Glumičin sin, reditelj i dramski pisac Goran Marković, predao je kustosu Muzeja Narodnog pozorišta nekoliko ličnih stvari koje su pripadale njegovoj majci.

Olivera Marković šest decenija čuvala jednu umrlicu! Screenshoot/Instagram




Legendarna Olivera Marković i nakon što nas je napustila, važi za jednu od najvećih imena u glumačkom svetu bivše Jugoslavije. Bila je član Beogradskog dramskog pozorišta od 1951. godine,a tokom svoje bogate karijere ostvarila je preko 150 uloga u pozorištu i snimila više od 50 filmova. Pored ovoga, Olivera je važila i za neverovatno talentovanu pevačicu, koja je snimila nebrojano obrada pesama, naročito ruskih romansi.

Olivera je umrla u Beogradu, 2. jula 2011. u 86. godini života posle duge i teške bolesti. Tog 1. oktobra iste godine održan je program posvećen Oliveri Marković u Narodnom pozorištu u Beogradu, a na njegovom kraju, glumičin sin, reditelj i dramski pisac Goran Marković, predao je kustosu Muzeja Narodnog pozorišta nekoliko ličnih stvari koje su pripadale njegovoj majci.


Među stvarima su bile naizgled obični predmeti – kutija za nakit, vizit-karta, veštačke trepavice… ipak, jedna je naročito privukla pažnju – umrlica Žanke Stokić.






Goran Marković je tom prilikom otkrio da je Olivera umrlicu "skinula sa jednog drveta" neposredno nakon sahrane starije koleginice 1947. godine. Reč je bila očigledno o parčetu papira koji joj je mnogo značio, jer je umrlicu čuvala više od šest decenija.

Verovatno je da je Oliveru bolela i nepravda učinjena prema starijoj koleginici. Žanka je, pod optužbama da je sarađivala sa okupatorima, izvedena pred Sud za suđenje zločina i prestupa protiv nacionalne časti 3. februara 1945. godine. Posle dužeg većanja, osuđena je na osam godina gubitka nacionalne časti. Nije imala branioca, a kazna je bila i društvenokoristan rad. Određeno joj je da čisti ulice.

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Pink

Povezane vesti:


>