Zdravlje

Ljubav

Laži o hrani na koje ne treba padati!

Jaja su neopravdano došla na zao glas, a vitaminu C i celeru često pripisujemo moći koje zapravo i nemaju... Laži o hrani na koje ne treba padati!

Laži o hrani na koje ne treba padati! Svet Plus




Svi smo čuli za nekakvu činjenicu o hrani, za koju smo, i ne proverivši, poverovali da je istinita. Kad je reč o hrani, postoji mnogo mitova i zabluda koje su s vremenom postale opšteprihvaćene, a mi vam donosimo 7 takvih!



Vitamin C sprečava prehladu

Istraživanja su pokazala da vitamin C u pravilu ne štiti od prehlade, ali može pomoći osobama koje su izložene ekstremnim telesnim naporima. Studija iz 2019. pokazala je kako je pomogla suzbiti stres u telu kod svih onih koji su je uzeli pre vežbanja, tako da, ako se spremate na neki ekstremni napor, razmislite o vitaminu C.



Celer ima negativne kalorije 

Mit je kako jedenjem celera trošimo više kalorija nego što ih on sadrži, što je nedvosmisleno dokazalo istraživanje klinike Mayo. Ipak, treba reći kako sa desetak kalorija po obroku, koliko dobijete unosom celera, ta hrana predstavlja odličan izbor za održavanje zdravlja. Takođe, ako planirate gubiti kilograme, navalite na taj celer...



Sirove šargarepe imaju veću nutritivnu vrednost od kuvanih

Upravo suprotno, antioksidansi se mogu „poboljšati“ ako se povrće kuva. Studija objavljena 2008.  godine pokazala je kako kuvanje šargarepe zapravo povećava njenu hranjivu vrednost. Ono je dovelo do porasta karotenoida (antioksidans) za 14 posto, dok su druge metode kuvanja, posebno prženje – smanjile njegovu vrednost.







Za smanjenje kalorija i masnoća, uvek pre pripreme piletine skinite kožu

Prisutnost kože kod živine može povećati njenu kalorijsku vrijednost za 25 do 30 posto. Međutim, koža se može lako ukloniti i nakon kuvanja. Pečenje, roštiljanje ili kuvanje živine s netaknutom kožom pomaže očuvanju prirodnih sokova i sprečava isušivanje. 

Ako želite zdravo, najbolje je pripremiti piletinu s kožicom te je pre posluživanja skinuti, samo ko bi se hteo tek tako odreći fine kožice...



Izbegavajte jaja zbog holesterola

Jaja su, nažalost, nekad neopravdano, stigla na zao glas. Ipak, pre dve godine istraživanjem je otkriveno kako jaja zapravo ne doprinose visokom holesterolu. 

Ona su izvor mnogih hranjivih sastojaka, uključujući cink i gvožđe, lutein, vitamin D... Naravno, to ne znači da trebate preterivati i svaki dan pojesti karton jaja.



Margarin ima manje kalorija od maslaca

Maslac i margarin imaju otprilike jednaku količinu kalorija. Iako je margarin, izrađen od biljnih ulja, napravljen kao zdravija alternativa maslacu, neki su margarini zapravo nezdraviji jer sadrže transmasti koje imaju štetan učinak na holesterol i zdravlje srca.


Bolje ćete spavati nakon „čašice“ uveče

Mnogi uveče znaju konzumirati alkohol zbog njegovog navodnog učinka na podsticanje sna. 

Međutim, istina je da vam konzumiranje alkohola pre spavanja može poremetiti san i povećati budnost, čak i kod odraslih. Zato uvečer svakako radije izbegnite čašicu viskija ili rakije...



 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/punkufer

Povezane vesti:


>