Zdravlje

Ljubav

Nesanica koja može da izazove ozbiljne poremećaje!

Teško zaspite? Mučite se i vrtite po krevetu? Obratite pažnju na ove stvari jer postoji tip nesanice koja može da izazove ozbiljne poremećaje!

Nesanica koja može da izazove ozbiljne poremećaje! Svet Plus

Nesanica muči mnoge ljude, i nepovoljno utiče na obavljanje svakodnevnih obaveza, ali i zdravlje i imunitet.

Ako ne možete lako da utonete u san, možda ste u riziku od problema koji će se razviti u poznijim fazama života.


Nova studija sprovedena na Univerzitetu u Mičigenu pokazala je da je nesanica faktor rizika za opadanje kognitivnih sposobnosti.

Studija objavljena u žurnalu "Spavanje" navodi da su produženi periodi nesanice, konkretno oblika u kojem ne možete da zaspite, rizik za opadanje ovih sposobnosti, što u starijem dobu može biti znak demencije ili Alchajmerove bolesti.


Istraživanje je rađeno u dva navrata tokom 15 godina i obuhvatilo 2.500 odraslih. Najpre su 2002. analizirane navike vezane za san učesnika, a potom su 2016. testirani njihovo pamćenje, govor, brzina razumevanja...

- Utvrdili smo vezu između specifičnih oblika nesanice, i kognitivnih sposobnosti koje vremenom opadaju. Nadamo se da će naše istraživanje doprineti tome da bolje razumemo vezu sna i ovih sposobnosti - rekla je autorka studije, Afsara Zahid.Ostale teme vezane za zdravlje i mršavljenje, možete pronaći OVDE


Pratite nas na Twitteru


Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Republika.rs


>