Zdravlje

Ljubav

Šta bi trebalo dodati u jelovnik da biste pobedili nadutost stomaka?

Povremena nadutost je normalna! Šta bi trebalo dodati u jelovnik da biste pobedili nadutost stomaka koja vam se često dešava? Nutricionistkinja daje savet šta da jedete, a šta da izbacite! 

Šta bi trebalo dodati u jelovnik da biste pobedili nadutost stomaka? Svet Plus




Dijetetičarka Lin Vard iz Australije dugo se borila sa nadutim stomakom. Pre sedam godina je otkrila šta je ono što treba da unosi u organizam kako bi imala ravan stomak i zategnutu liniju i odlučila je da to podeli sa ljudima sličnog problema...


Ako želite da nadutost postane stvar prošlosti, 31-godišnjakinja savetuje da morate da unosite što više čaja od mente, ohlađenog krompira, čia semenki i kivija. 

Takođe, izbegavajte hranu koja  nadima, poput kupusa, karfiola ali i alkoholnih pića. 

"Povremena nadutost je normalna. Kad jedete obilni obrok ili obrok bogat vlaknima, većina ljudi se malo nadima", objavila je Lin na svom Instagramu i dodala: 

"To je potpuno normalno. Ono što nije normalno je stalna nadutost, koja je bolna i povezana sa drugim stanjima poput hronične dijareje. Ako se prepoznajete, trebalo bi da posetite lekara".

Nemojte uklanjati mlečne proizvode sa svoje trpeze, već ih zamenite onima sa manjom količinom laktoze, piše tuzlanski.ba.











"Promene u nivou progesterona i estrogena podstiču telo da zadržava više vode i soli zbog čega stanice tela nabreknu, a to može uzrokovati nadutost", rekla je Lin i objasnila da je nadutost stomaka tokom menstrualnog ciklusa sasvim normalna.




Šta bi trebalo dodati u jelovnik da biste pobedili nadutost stomaka?

Vlaknasta hrana
Čaj od mente
Chia semenke
Ohlađeni krompir
Semenke lana
Manji obroci
Voda
Kivi



Duže žvakanje hrane je obavezno! 
 


A šta sigurno treba izbaciti iz jelovnika?

Prerađena hrana
Penušava pića
Povrće koje podstiče nadutost
Alkohol
Veštački zaslađivači 
Veliki obroci




Ostale teme vezane za zdravlje i mršavljenje, možete pronaći OVDE

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/tuzlanski.ba.

Povezane vesti:


>