Ostalo

Smeno

Norveški grad Longierbajen ima jedan bizaran zakon! Umiranje je zabranjeno!

Osim što nosi titulu najsevernijeg naseljenog grada na svetu, norveški grad Longierbajen, koji se nalazi na Svalbardu ima jedan naizgled bizaran zakon! Umiranje je zabranjeno!

Norveški grad Longierbajen ima jedan bizaran zakon! Umiranje je zabranjeno! Screenshoot/Youtube
U gradu Longierbajenu niko nije umro već gotovo 70 godina, jer je umiranje zakonom zabranjeno.Davne 1950. godine otkriveno je da se tela koja su sahranjena na gradskom groblju ne raspadaju zbog toga što je tlo stalno smrznuto, a kao rezultat toga virusi u leševima mogu da prežive i postoji rizik od budućih zaraza.


Čak i ako ste ceo život proveli u njemu ako vam se dogodi da obolite i bolest dođe do završne faze, moraćete da odete sa ostrva i da smrt dočekate na nekom drugom mestu, prenosi Tanjug.
Ako se ipak dogodi da neko iznenada umre, njegovo telo će biti hitno otpremljeno i neće biti sahranjen na ostrvu.

Iza ovog zaista bizarnog zakona stoji veoma bitan razlog: zaštita ostalih stanovnika.Davne 1950. godine otkriveno je da se tela koja su sahranjena na gradskom groblju ne raspadaju zbog toga što je tlo stalno smrznuto, a kao rezultat toga virusi u leševima mogu da prežive i postoji rizik od budućih zaraza.

Nešto slično se dogodilo na severu Sibira, gde je došlo do epidemije antraksa 2016. godine.

Tom prilikom su se uzrokom zaraze smatrala tela divljih životinja koja su se nalazila u smrznutom tlu koje se prilikom naglog porasta temperature otopilo. Tada je jedna osoba umrla, a još 90 je završilo u bolnici.

Takođe, otkriveno je da se virus španskog gripa još uvek nalazi u telima ljudi koji su umrli početkom veka, a poslednja osoba zaražena tom bolešću u u ovom norveškom gradu umrla je 1917. godine.

Naselje je na popisu stanovništva iz 2015. imalo 2.144 stanovnika, a na ostrvu vlada arktička klima s letnjim temperaturama od tri do sedam stepeni, a zimi temperatura pada do  minus 13 stepeni Celzijusovih.

Polarna noć traje 111 dana (od kraja oktobra do marta vlada potpuni mrak).
 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>