Zdravlje

Ljubav

Cimet, kurkuma, đumbir... Zdravstvene prednosti redovnog korišćenja!

Cimet, kurkuma, đumbir, ljuta papričica... Zdravstvene prednosti redovnog korišćenja ovih začina! Isti proteini, žitarice i povrće pripremljeni sa različitim začinima rezultiraće potpuno različitim iskustvima sa hranom.

Cimet, kurkuma, đumbir... Zdravstvene prednosti redovnog korišćenja! Svet Plus




Začini su ključni za ukusne recepte i često su faktor koji jelu daje bolji ukus, ali i prema kom možemo da prepoznamo poreklo onoga što nam je na tanjiru.

Isti proteini, žitarice i povrće pripremljeni sa različitim začinima rezultiraće potpuno različitim iskustvima sa hranom.

Osim što su aromatične bombe, začini imaju neverovatne zdravstvene prednosti, piše Real Simple.

 

Narodna verovanja o danima u nedelji! Sredom se kreće na put!









Cimet
Brojne studije su pokazale da cimet ima uticaj na snižavanju glukoze u krvi, uključujući i istraživanje koje je pokazalo da samo 500 miligrama cimeta dnevno može da smanji nivo glukoze u krvi kod ljudi s predijabetesom.

Bioaktivna jedinjenja cimeta zajedno deluju antioksidativno, antimikrobno, i antifugalna.



Kurkuma
Neke studije pokazuju da kurkuma može da inhibira rast tumorskih ćelija, kao i da smanji upalne markere u telu.


Kurkuma se takođe istražuje zbog dobrobiti zdravlja creva i mozga, a može da pomogne i u smanjenju ukupnog holesterola i triglicerida. Postoje dokazi da kurkumin može da ima ulogu u upravljanju simptomima depresije.



Đumbir
Đumbir sadrži aktivno jedinjenje nazvano gingerol koji sadrži fitonutrijente koji deluju kao antioksidans uz antivirusna, antifungalna i antibakterijska svojstva.

Može da pomogne u ublažavanju mučnine i povraćanja, posebno povezanih s tim simptomima tokom trudnoće i hemoterapije. Konzumiranje đumbira takođe može da pomogne u ublažavanju bolova povezanih sa reumom.




Ljuta papričica
Ljuta papričica sadrži aktivno jedinjenje kapsaicin, prepoznat po nizu zdravstvenih prednosti i zbog svojih antioksidativnih i protivupalnih svojstava.

Što je papričica ljuća, to sadrži više kapsaicina. Papričica takođe sadrži iznenađujuće količine vitamina i minerala, uključujući gvožđe, vitamin A, vitamin E i vitamin B6, kao i razne fitohemikalije.

Ostale teme vezane za zdravlje i mršavljenje, možete pronaći OVDE




Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>