Ostalo

Sme�no

EU pravila za putovanja: Antitela važe samo 180 dana od prvog testa!

Konačno znamo kako ćemo putovati u države Evropske unije. EU je objavila detaljne informacije o takozvanom zelenom pasošu (digitalnom sertifikatu), s kojim će se nesmetano prelaziti granice. Antitela važe samo 180 dana od prvog pozitivnog testa!

EU pravila za putovanja: Antitela važe samo 180 dana od prvog testa! Svet Plus




Ono što je očekivano jeste da će na zelenoj listi biti svi vakcinisani (države će same odlučiti da li je dovoljna jedna doza ili će tražiti dve). S druge strane, iznenađenje je to što onima koji su preležali KOVID ništa neće značiti potvrda da imaju antitela, odnosno da su razvili prirodni imunitet. Oni će moći da putuju, ali samo u roku od 180 dana nakon prvog pozitivnog testa.


VAŽE SVE ČETIRI
Prema novim informacijama, evropski zeleni pasoši počeće da se primenjuju od 1. jula, a konačnu reč imaće svaka pojedinačna država, koja može da prizna ili ne prizna bilo koju odredbu pravilnika koji su odobrili Evropska komisija i Evropski parlament.

Što se nas tiče, premijerka Ana Brnabić poručuje da će EU priznati naš digitalni sertifikat, kao i sve vakcine koje se daju građanima Srbije (trenutno fajzer, sputnjik-V, astrazeneka, sinofarm).

- Srbija ima odlične rezultate, ne samo na polju vakcinacije već i u ekonomiji, primer smo za mnoge, čak i kada je reč o digitalnim pasošima. Verujem da će i sinofarm vakcina biti prihvaćena u EU, kao što su je prihvatile Grčka i Mađarska, takođe i Španija, pregovaramo s Izraelom - rekla je Brnabićeva i naglasila da je uverena da će Unija priznati sve vakcine.









LISTA ZEMALJA
Brnabićeva je rekla takođe da su digitalne potvrde o vakcinaciji, koje će i građani Srbije morati da pokazuju, priznavati svi.

- Bili smo prva ili druga zemlja koja je počela da ih koristi, već ih je unilateralno priznala Grčka jer još nema svoje digitalne sertifikate, priznali su naše, UAE ih je priznala, Turska, Mađarska, sada i Španija, očekujem da ih bez ikakvih problema priznaju svi - rekla je premijerka Srbije i dodala da su naši digitalni sertifikati primer kako oni treba da izgledaju.



Premijerka je, međutim, ponovila da je brine mali procenat vakcinisanih mladih ispod 30 godina.

- Mladi, a vakcinisano ih je 12 odsto, drže ključ kraja epidemije u svojim rukama i potpune bezbednosti i sigurnosti, i kolektivnog imuniteta - kazala je Brnabićeva.


Ko može u EU
1. Vakcinisani (svaka zemlja određuje za sebe da li traži obe doze ili je dovoljna jedna)

2. Svi koji su preležali KOVID, ali samo 180 dana od dana kad su bili pozitivni na testu

3. Oni koji imaju negativan PCR test, ne stariji od 48 sati ili 72 sata

4. Oni koji pristaju da odu u karantin na određeni period


Srbija se otvara 21. juna
Ana Brnabić potvrdila je da Vlada radi sa celokupnom ivent industrijom, kao i Egzitom, Bir festom, Lav festom i da je predlog da se na Svetski dan muzike, 21. juna, otvori Srbija.

- Da li ćemo uspeti, videćemo, za sada sve deluje veoma dobro - konstatovala je Brnabićeva i dodala da se nada da će i 3.000 dinara motivisati ljude da se vakcinišu.


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Republika.rs

Povezane vesti:


>