Zdravlje

Ljubav

Kukovi se šire, a zadnjica postaje ravna ako ovako sedite!

Doktor Dušan Ilić savetuje, žene ne treba da sede u ovom položaju. Kukovi se šire, a zadnjica postaje ravna ako ovako sedite! Već za dve godine može doći do spadanja drugog, trećeg i četvrtog lumbalnog pršljena kičme, a kukovi ostaju trajno širi.

Kukovi se šire, a zadnjica postaje ravna ako ovako sedite! Svet Plus





Da li kada sednete prekrstite noge, a na sto se oslonite laktovima? Da li se naginjete ka sagovorniku? Ako vam je ova sedeća poza uobičajena, morate biti svesni da njome pokrećete neke katastrofalne procese u svom telu.




Na tu temu govorio je prof. dr Duško Ilić, profesor biomehanike na DIF-u, napominjujući da je tokom svoje višegodišnje prakse svedočio mnogobrojnim slučajevima u kojima su upravo ti procesi napavili nepopravljivu štetu


“Pogledajte položaj tela kad sedite raširenih kolena – ona su paralelna sa kukovima. Čim noge prekrstite – koleno preko kolena – ovim pokretom širite kukove. Za to vreme zadnjica ne može da napravi nijednu kontrakciju mišića.






Čestim i dugotrajnim sedenjem u ovakvoj pozi izazivamo pogubne posledice. Naime, već za dve godine može doći do spadanja drugog, trećeg i četvrtog lumbalnog pršljena kičme, a kukovi ostaju trajno širi.




Sve dame treba da znaju da u ovakvom položaju redovno slabe mišići zadnjice, a i muškarci ne smeju da zapostave tu činjenicu. Gluteus maksimus je jedan od najvažnijih mišića, a gluteus medijus i minimus su ključna podrška kukovima i brana od svih povreda.







Zato, kad sedite, vodite računa da kolena ne prebacujete jedno preko drugog već da ona budu u širini ramena ili širi od njih. Ovo pravilo ne mora da važi za kratke periode, kad negde sednete na brzu kafu, ali obavezno ga primenjujte u svim produženim seansama sedenja: na poslu, dužim sastancima, kad gledate televiziju ili pričate telefonom”, tvrdi dr Ilić






 


Ostale teme vezane za zdravlje i mršavljenje, možete pronaći OVDE
 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Lepa i srećna

Povezane vesti:


>