Ostalo

Sme�no

Tetrafobija: Strah od broja 4! Ni brojevi nisu za šalu!

Ni brojevi nisu za šalu! Tetrafobija, ili strah od broja 4 duboko je ukorenjena u nekim istočnjačkim kulturama. Nećete verovati na koje ludilo su spremni zbog ovoga!

Tetrafobija: Strah od broja 4! Ni brojevi nisu za šalu! Svet Plus





Tetrafobija, ili strah od broja četiri u azijskoj i kineskoj kulturi nije mala stvar. Četvorka koja asocira na smrt nije poželjna u niti jednom obliku, čak niti kao broj stana, sprata ili broja telefona...

 

U Hong Kongu sreća, pa ni brojevi nisu za šalu. Većina stanovnika će učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi povećali izglede za blagostanjem - čak iako to znači odustajanje od povoljnog stana na genijalnoj lokaciji ili promenu broja telefona, pogotovo ukoliko oni u sebi sadrže broj 4 ili se nalaze na 4. sprat...

 

Najsrećniji brojevi oslanjaju se na homonime. Tako se osmica smatra srećnom, jer za osam na kantonskom (baat) i mandarinskom (ba) zvuči slično kao bogatstvo (faat / fa). Šest simbolizuje fluidnost, sedam zajedništvo, a devet ima konotacije dugovečnosti. Ko može da bira, nikada neće odabrati broj telefona koji sadrži zlokobnu četvorku koja asocira na smrt - što više četvorki, to je sreća lošija.

 

Ovakvo verovanje potiče iz činjenice da se cifra 4 izgovara veoma slično kao reč "smrt" ili "dolaženje smrti".








Svojevremeno je hongkonška vlada, razmatrala da mobilnim operaterima omogući prodaju izuzetno povoljnih kombinacija brojeva na aukciji po većoj ceni, ali ipak su odbacili tu ideju. To ipak nije sprečilo preprodavce da ugode praznovernima, čak i ako zbog toga moraju zaobići pokoji zakon. Tako vlasnici poželjnih kombinacija brojeva mogu dobro zaraditi prodajom svojih SIM kartica, navodno se broj 6983 7777, koji se smatra ekstremno srećnim, prodavao za neverovatnih 900 evra.

 

Kad je reč o traženju stana, brojevi takođe igraju veliku ulogu; imaju li broj četiri ili pak više njih, teško će se izdati ili prodati po dobroj ceni. Posebno je nesrećan 14 koji zvuči kao "sigurno ćeš umreti" ili 24 – "laka smrt".  







Apartmani, hoteli, kancelarije, pa čak i bolnice u Hong Kongu izbegavaju takve brojeve. Tetrafobija, ili strah od broja četiri nije izmišljotina. U brojnim zgradama ne postoje spartovi s četvorkom – nakon 39. sprata sledi 50. Oni koji su primorani da žive "s četvorkom" ponekad potraže pomoć kipa Tudi Gong, božanstva koje čuva od negativne energije i duhova.


Feng šui, drevna kineska veština kojom se energijom prostora utiče na obilje i zdravlje u Hong Kongu je uobičajena praksa. Posebno nakon što su majstori feng šuija u kontinentalnoj Kini ostali bez posla nakon što je drevna veština proglašena praznoverjem koje nije u skladu s političkim uverenjima. Zbog toga su i mnogi majstori feng šuija preselili su u Hong Kong, a s njima je osvanula i neobična arhitektura. Prema verovanju, zgrade koje nemaju rupu imaju loš feng šui i negativno utiču na poslovanje kompanija u blizini.

 





Razlozi zbog kojih su stanovnici Hong Konga praznoverni traže se u tradiciji, ali i psihologiji.


"Praznoverni rituali ljudima daju osećaj kontrole, zbog čega se osećaju manje teskobno. Baš kao i religija, praznoverje nas može utešiti. Budući da Hong Kong nije izrazito religiozno mesto, ljudima ostaje nauka – ili praznoverje! A, oni se izgleda radije opredeljuju za praznoverje", objasnio je hongkonški profesor i autor studija o praznoverju, Jan Zang.




Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Punkufer.hr

Povezane vesti:


>