Zdravlje

Ljubav

Nutricionistkinja Borjana Depalo: Kako prepoznati loše meso?

Nutricionistkinja Borjana Depalo rekla je na Prvoj da je ono što roštilj čini najukusnijim, i najopasnije u njemu. Ona je otkrila i kako prepoznati loše meso i kakvu posledicu meso kljukano hormonima ima na decu.

Nutricionistkinja Borjana Depalo: Kako prepoznati loše meso? Screenshoot/Youtube




Depalo je kazala i da je velika zabluda da je meso neophodno za ishranu jer nam daje "snagu".


- Iz mesa dobijamo gvožđe, koje moramo nadoknaditi u biljnoj ishrani, da ne bismo postali anemični. Ne bi ga trebalo jesti previše, ali nisam za to da ga potpuno isključimo iz ishrane - rekla je ona.

Zabluda je da nemamo snage ako ne unosimo meso.


- Kod nas u Vojvodini mi napominju da biljčice ne daju snagu, da ne mogu samo to da pojedu pa da idu na posao... Celovita ishrana na biljnoj bazi može da zameni meso, ako jedemo pasulj, zelenu salatu, grilovano povrće, nećemo biti gladni barem dva i po sata. Ne možemo samo krompir i beli hleb, tada ćemo biti gladni. Možete i na njivu ako ste jeli pasulj, kako su to naši preci za vreme ratova? Nisu imali zamrzivač i uslove da čuvaju meso, a bili su vitalni i zdravi iako nisu uvek jeli meso - rekla je Depalo.





Depalo je navela i veliku srpsku grešku u ishrani - preskakanje doručka, pa "jak" ručak tek popodne, kada su energetske rezerve organizma već potpuno potrošene.

- Normalno je jesti na tri sata, ne na sat i po ali ne ni jednom dnevno. U Srbiji radimo, popijemo kafu, produžimo delovanje insulina, pa onda u 17 časova prvi put jedemo i to meso. Onda se gojimo i zdravlje trpi - rekla je ona.



Nega lica i kose ishranom, pogledajte:


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>