Ostalo

Sme�no

Analiza NASA: Razorni meteor koji bi udario Zemlju za sedam meseci!

Analiza NASA! Razorni meteor koji bi udario Zemlju za sedam meseci! Naučnici su utvrdili da pomenuti period nije dovoljan da se u svemir pošalje raketa, kao u filmskom hitu "Armagedon2, i zaustavi pretnja.

Analiza NASA: Razorni meteor koji bi udario Zemlju za sedam meseci! Svet Plus
Američki i evropski naučnici tvrde da ni atomska bomba ne bi mogla da zaustavi ogromni asteroid, ukoliko bi se našao na putanji Zemlje.


U simuliranoj vežbi učestvovali su i stručnjaci NASA, a cilj je bio zaustaviti katastrofu koja bi zadesila Stari kontinent.

Tokom četiri dana (od 26. do 29. aprila), astronomi su koristili radarske sisteme i drugu tehnologiju, uključujući najveći teleskop na svetu.

Vežba pod nazivom "Space Mission Options for the Hypothetical Asteroid Impact Scenario" podrazumevala je "otkriće" razornog meteora (4. april), koja bi udarila u Zemlju za sedam meseci (20. oktobar).

Naučnici su utvrdili da pomenuti period nije dovoljan da se u svemir pošalje raketa, kao u filmskom hitu "Armagedon2, i zaustavi pretnja.

Prema zamišljenom scenariju, asteroid bi pogodio područje koje obuhvata Češku, Nemačku, Austriju, Sloveniju i Hrvatsku.

Zaključeno je da svet mora više ulagati u sisteme za praćenje i otkrivanje asteroida, jer bi tada imali mnogo više vremena da se pripremimo i sprečimo najgore.
Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/objektiv.rs


>