Ostalo

Sme�no

Obrišite ove aplikacije ako želite da vam baterija telefona potraje!

Obrišite ove aplikacije ako želite da vam baterija telefona potraje! Osim toga što skraćuju autonomiju, ove popularne aplikacije rade u pozadini i prikupljaju podatke, ističu stručnjaci.

Obrišite ove aplikacije ako želite da vam baterija telefona potraje! Svet Plus





Ukoliko želite da oslobodite memoriju ili prosto da očistite vaš pametni telefon, dobar početak ka ostvarivanju tog cilja je brisanje aplikacija koje ne koristite.

Postoje i one aplikacije koje su štetne po vaš telefon i kada je u pitanju životni vek vaše baterije.


Te aplikacije su i veoma poznate, često rade u pozadini, dok pojedine prikupljaju podatke korisnika i kada aplikacija nije upaljena. Zbog toga je portal SheFinds napravio listu aplikacija koje su štetne po bateriju vašeg uređaja, a u tome su im pomogli brojni stručnjaci iz sveta tehnologije. U nastavku pogledajte njihovu listu, kao i komentare zašto su baš te aplikacije štetne po bateriju pametnih uređaja.


Facebook


Verujemo da niste iznenađeni što se među tim aplikacijama nalazi i ona od kompanije Facebook, upravo se ta aplikacija često nalazi na ovakvim listama.

"Facebook prati aktivnost korisnika preko svih njenih aplikacija i internet stranica. Čak i kada se odjavite sa Facebook-a, on i dalje prati. Njihova aplikacija traži skoro sve dozvole da im osposobite" - ističe Džejson Mičel, glavni tehnološki direktor kompanije Smart Billions.




Mičel tvrdi da Facebook traži od korisnika pristup:

Kontaktima, istoriji poziva i tekstualnim porukama
Kameri i mikrofonu
Internoj memoriji
Wi-Fi mreži
Lokaciji




"U suštini, ta aplikacija tvrdi da joj je potrebna potpuna kontrola nad vašim uređajem kako bi funkcionisala. Ona prati kada ste se prijavili i koliko ste vremena proveli. Prati i gde ste otišli, šta ste kupili, šta ste pogledali preko interneta. Sve te informacije prikuplja Facebook kako bi ciljao korisnike reklamama. Štaviše, ta kompanija je bila hakovana više puta, pritom je eksponirala podatke korisnika. Facebook je više puta pokazao da vaše lične informacije nisu sigurne u njihovim rukama" - zaključio je on.



Facebook Messenger


"Facebook Messenger može da bude razlog zašto vaš pametni telefon ne može da izdrži ceo dan. Sve se svodi na to šta se dešava u pozadini, od notifikacija, automatskog osvežavanja kontakata i ažuriranja. Većina aplikacija crpe bateriju i dok ih ne koristite. Facebook Messenger je odlično ocenjena aplikacija za komuniciranje, ali mana joj je ta što ima veliki broj nepotrebnih funkcija kao što su story, igre, druge ekstenzije, reklame brojnih brendova i mnogo toga drugog" - ističe Kurtni Kvigli sa portala RizeReview, njena preporuka je da pređete na Messenger Lite pošto zauzima manje od 10 megabajta memorije, a koja nema sve te opcije.






Flashlight App

Većina pametnih telefona već ima ovu opciju, Toni Keli iz CameraGroove ističe da nema potrebe da se preuzimaju takve aplikacije: "Većina njih postoji samo da bi prikupljala vaše podatke za lične usluge, radi oglašavanja. Ne znam zašto Apple dozvoljava takvim aplikacijama da se nalaze u App Store prodavnici. Tim aplikacijama uglavnom ne treba dozvola jer je njihova jedina upotreba da korisnik dobije flash svetlo." - istakao je on, a mi napominjemo da će se tako nešto promeniti od nove verzije iOS-a.



Angry Bird


Iako izgleda kao bezopasna besplatna zabava, Majk Dragan sa Stream.Live ističe da ništa ne dolazi besplatno, pogotovo ako je sa neta: "Ukoliko je besplatno, to znači da zarađuje na vama. Isti princip se primenjuje i na besplatne igre kao što je Angry Birds. Ona je jedna od najpopularnijih igara ikada, a doživela je brojne kritike zbog prikupljanja podataka korisnika koji su potom procureli. Čak je i Edvard Snouden napomenuo u svojim izveštajima Angry Birds" - rekao je Dragan.

Snapchat


Hejnrik Long, ekspert za privatnost kompanije Restore Privacy je prozvao Snapchat"najgorom aplikacijom za mobilne telefone".

"Ta aplikacija koristi kameru, lokaciju i video opcije, što dramatično utiče na životni vek baterije telefona. Ukoliko baš želite da koristite tu aplikaciju, u vašem najboljem interesu je da isključite lokaciju, a kada završite sa istom potrebno je odmah da je isključite kako ne bi radila u pozadini. Snapchat ima i veliki broj problema sa privatnošću, što sigurnosni eksperti kao što sam ja dobro znaju, te preporučuju korisnicima da se edukuju pre nego što istu preuzmu. Ukoliko tražite sličnu aplikaciju koja ne troši toliko baterije, ne idite dalje od Instagram-a" - otkriva Long. 


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: smartlife

Povezane vesti:


>