Ostalo

Sme�no

Palma u saksiji i kako je gajiti! Temperatura, mesto, zalivanje...

Temperatura, mesto, zalivanje... Palma u saksiji i kako je gajiti! Kao i sve ostale biljke, ukoliko im pružimo adekvatnu negu mogu se gajiti i u saksiji na terasi. Kineska palma, brdska palma i robelini su samo neke od vrsta koje su idelane koje se mogu gajiti u kućnim uslovima.

Palma u saksiji i kako je gajiti! Temperatura, mesto, zalivanje... Svet Plus




Palme su biljke koje su navikle na izuzetno visoke temperature, što mnogi smatraju velikom preprekom za njeno odgajanje na našem podneblju. Ipak, kao i sve ostale biljke, ukoliko im pružimo adekvatnu negu mogu se gajiti i u saksiji na terasi. Kineska palma, brdska palma i robelini su samo neke od vrsta koje su idelane koje se mogu gajiti u kućnim uslovima.


Temperatura za gajenje palme


Većina vrsta palmi zahteva temperaturu koja ne sme da bude niža od 7 stepeni tokom cele godine kako bi mogle da se gaje na otvorenom prostoru. S obzirom da na našim prostorima temperature mogu da idu i do 20 stepeni ispod nule, gajenje palme na otvorenom prostoru može biti otežano. Međutim, nije neizvodljivo. Sa adekvatnom negom ove biljke mogu da se gaje u saksiji, na nekoj terasi ili u zatvorenom prostoru.


 

Soda bikarbona umesto pesticida! Cveće buja, puževi beže, čisti se zemlja!

 

Privlačenje dobre sreće i izobilja! Biljke koje donose novac!








Odabir mesta


Pre svega palme posađene u saksiji trebalo bi smestiti na dobro osvetljeno mesto. Većina vrsta palmi dobro podnosi sunčevu svetlost ali pod uslovom da ona nije direktna. Ovo se odnosi i za biljke koje se nalaze na otvorenom ali i u zatvorenom prostoru. Ukoliko odlučite da saksiju sa palmom iznesete napolje odaberite prostore koji su zaklonjeni od vetra.



U zatvorenim prostorima palmama prija dnevna temperatura od 21 do 26 stepeni a tokom noći ne nižu od 15 stepeni celzijusa. Zato bi joj trebalo omogućiti takvo mesto.

Zalivanje palme


Biljku zalivajte kada na površini od 5 cm ima malo vode, a ispod je potpuno suvo. Za palme u zatvorenom prostoru veoma je važno proveravati vlažnost jednom do 2 puta nedeljno. Za one biljke na otvorenom prostoru, vlagu treba proveravati svakodnevno. Vodu sipajte dok ne krene da se nakuplja u posudu za sakupljanje vode i nakon pola sata istu prosuti.

 

Koje to otrovno cveće držimo u kući?








Đubrenje palme


Za đubrenje biljke koristiti vodotopivo đubrivo koje je namenjeno za palme. Za rastvaranje poštujte uputstvo i zalivajte jednom mesečno tokom letnjih meseci.




Jednom mesečno poprskajte listove mlakom vodom kako bi sprali soli od đubriva i prašinu. Za biljke u zatvorenom prostoru prebrišite listove vlažnom krpom. Čisti listovi utiču na smanjenje broja štetnih insekata koji napadaju palmu.




Presađivanje palme


Presadite palme u veće posude na svake 2 do 3 godine i koristite saksije koje imaju rupe za drenažu na dnu. Poželjno je da nabavite istu vrstu zemlje za sadnju koju ste koristili u staroj saksiji.

 

Čuvarkuća na prazan stomak izbacuje otrove iz organizma!

 

Lavanda na našem podneblju! Kako se gaji i kakvu zemlju traži!

Viber

Autor: O.J
Izvor: Agomedia

Povezane vesti:


>