Ostalo

Sme�no

Metropolitenski muzej umetnosti: U stalnoj kolekciji dela iz drevnog Egipta!

Metropolitenski muzej umetnosti u stalnoj kolekciji ima dela iz drevnog Egipta, slike i skulpture skoro svih evropskih majstora, ali i opsežna kolekcija američke i moderne umetnosti.

Metropolitenski muzej umetnosti: U stalnoj kolekciji dela iz drevnog Egipta! Svet Plus




Muzej umetnosti Metropoliten u Njujork Sitiju je najveći muzej umetnosti u SAD i jedan od najposećenijih muzeja na svetu. U njegovoj kolekciji se nalazi više od 2 miliona dela, podeljenih u 17 odeljenja. Glavna zgrada se nalazi na istočnom kraju Central parka i po površini je jedna od najvećih umetničkih galerija na svetu. Takođe postoji još jedan ogranak u gornjem Menhetnu u kom se nalazi srednjevekovna umetnost.

U stalnoj kolekciji se nalaze dela iz drevnog Egipta, slike i skulpture skoro svih evropskih majstora, ali i opsežna kolekcija američke i moderne umetnosti. U muzeju se takođe nalaze i eksponati iz afričke, azijske, okeanske, vizantijske i islamske umetnosti. Muzej takođe sadrži veliku zbirku muzičkih instrumenata, kostima i pribora, ali i drevnog oružja iz različitih krajeva sveta.

Muzej umetnosti Metropoliten je osnovan 1870. godine, a među osnivačima su bili mnogi biznismeni i finansijeri, ali i umetnici koji su želeli da edukuju američki narod o umetnosti. Muzej je zvanično otvoren u februaru 1872. godine u Petoj aveniji br. 681. Međutim, prvobitna kolekcija od jednog rimskog kamenog sarkofaga i 174 evropske slike je ubrzo proširena i prostor je postao premali, te je muzej prebačen na novu lokaciju u zamak Daglas u 14. Zapadnoj ulici br. 128. Muzej se ipak nije održao ni tamo, već je na kraju završio tamo gde se danas nalazi.





Muzej je renoviran za svoju stogodišnjicu postojanja od oktobra 1969. do proleća 1971. godine.

Među najpoznatijim umetničkim delima koja se nalaze u muzeju su dela El Greka s kraja 16. i početka 17. veka, dela Fransiska Goje, Eduara Manea, dela Vinsenta Van Goga (uključujući njegov autoportret), dela Pola Sezana, Pola Gogena, Kloda Monea, Pabla Pikasa, Vasilija Kandinskog i mnogih drugih poznatih slikara.

Ulaznica za muzej je proizvoljna, a preporučena suma je 25 dolara.


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/workandtravel.rs

Povezane vesti:


>