Ostalo

Sme�no

Farbanje jaja! Umetnička dela uz pomoć namirnica koje svi imate!

Vaskrs je jedan od najradosnijih verskih praznika i domaćice tada vole da pokažu svoju kreativnost. Farbanje jaja! Umetnička dela uz pomoć namirnica koje svi imate!

Farbanje jaja! Umetnička dela uz pomoć namirnica koje svi imate! Screenshoot/Instagram





Jaja u čaju od hibiskusa

Ovom tehnikom dobićete unikatna jaja, koja podsećaju na galaksiju, a intenzitet boje sami možete da odredite. Tamnija jaja dobićete ako ih držite duže u čaju, a svetlija ukoliko ih samo potapate i vadite.



Potrebno:

80 gr čaja od hibiskusa u rinfuzu
kašika alkoholnog sirća
400 ml ključale vode
ulje i vata za premazivanje jaja
10 belih jaja
prijanjajuća folija




Jaja skuvajte u vodi. Hibiskus za pravljenje čaja stavite u dublju posudu, pa ga prelijte ključalom vodom, a potom dodajte sirće i sve izmešajte, pa spuštajte kuvana jaja u mešavinu i držite ih dok ne budete zadovoljni intezitetom boje. Za lepši efekat jaje potopite, potom ga izvadite na parče folije i dodajte još kašiku potopljenog čaja, pa uvijte i ostavite sa strane.

Ofarbana jaja slažite na kuhinjski ubrus, pa ih potom premažite uljem da dobiju sjaj, a boja postane još intenzivnija.








Mermerna jaja

Najčešća tehnika farbanja je u lukovini, odnosno u ljusci od crnog luka, ali je i za ovaj način osmišljeno inovativno rešenje, pa tako umesto jednobojnih nijansi braon možete dobiti mermerni efekat na jajima, a evo i kako.


Potrebno:

ljuske od crnog luka (od prilike od 10 glavica)
deblji papir A4 formata
10 jaja
1 najlon čarapa
gumice za tegle
voda
1 kašičica soli
2 kašičice vinskog sirća
kesica zelene boje u prahu
ulje i vata za premazivanje jaja



Ljuske i papir iseckajte makazama na sitne delove i stavite u činiju. Najlon čarape podelite na 10 delova. Jaja prvo pokvasite, zatim uvaljajte u komadiće luka i papira, pa ih stavljajte u najlon čarapu koju ćete pričvrstiti gumicom za tegle.

Tako pripremljena jaja stavite u šerpu, nalijte vodom da budu potpuno pokrivena, stavite so i sirće i jednu kašičicu boje za farbanje i kuvajte oko 15 minuta.

Gotova jaja vadite na papirni ubrus i dok su još topla izvadite iz čarape i uklonite svu ljusku koja se zalepila. Kada se malo ohlade, premažite ih uljem da dobiju sjaj.








Jaja u ljubičastom kupusu


Još jedan od potpuno prirodnih načina za ljubičasta jaja u dve nijanse. Ova tehnika prilično je jednostavna i ne zahteva mnogo sastojaka, a uz jedan dodatak imaćete i plavičaste i ljubičaste nijanse od istog kupusa.


Potrebno:

1 srednja glavica kupusa (ljubičastog)
500 ml vode
4 kašike sirća
1 kašičica sode bikarbone
10 belih jaja
ulje i vata za premazivanje



Kupus isecite na krupnije komade, prelijte vodom i kuvajte 45 minuta na tihoj vatri, vodeći računa da tečnost ne ispari. Kada je kupus skuvan, procedite ga i stavite tečnost da se ohladi, a potom je podelite u dve odvojene posude.

Za plavičasta jaja u tečnost stavite jednu kašičicu sode bikarbone, a za intenzivniju ljubičastu u tečnost dodajte sirće.

Ohlađena jaja stavite u hladnu tečnost i držite ih minimum dva sata u frižideru, a može i duže, u zavisnosti od toga kakav intenzitet bolje želite.

Kada se završili sa farbanjem jaja stavite ih na papirni ubrus da se osuše, a potom ih premažite uljem da dobiju sjaj.



 



 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/telegraf.rs

Povezane vesti:


>