Ostalo

Sme�no

Mikro povrće - Kres salata! Ima antibiotsko delovanje!

Mikro povrće - Kres salata! Ima antibiotsko delovanje! Uglavnom se koristi sveža, kao salata samostalno ili u kombinaciji sa drugim povrćem, mesom, sirevima. Ima pikantan ukus, otvara apetit, a sadrži i materije s antibiotskim delovanjem...

Mikro povrće - Kres salata! Ima antibiotsko delovanje! Screenshoot/Youtube




Mikro povrće sve više dobija na popularnosti, jer ga je lako uzgojiti kod kuće, na prozorskoj dasci ili kuhinjskom elementu. No, ne može se baš svako povrće uzgojiti na ovaj način. Radi se o mladim izdancima povrća, većim od klica i manjim od rasada. 


Za uzgoj mikropovrća najpogodnije je lisnato povrće. Jedno od njih je i kres salata (lat. Lepidium sativum) koju zovu i grbica, kreša, grbač ili baštenski borovnjak. Ova jednogodišnja, samonikla biljka inače raste uz reke i puteve. 

Kao povrće se koristi dok je još mlada, oko 30 dana nakon setve ili celi nadzemni deo biljke u fazi kotiledona, 15 dana nakon setve. 



Ima i antibiotsko delovanje 
Radi se o vrlo sitnoj biljci, koja je ujedno bogat izvor minerala i vitamina, pa tako u 100 grama ima 550 mg kalijuma, 250 mg kalcijuma, 38 mg fosfora, 40 mg magnezijuma i 2,9 mg gvožđa). Tu su i vitamini, karotena 2,19, vitamina B1 0,15, B2 0,19, niacina 1,75 i C vitamina 60 mg na 100 grama. 

Kres salata se uglavnom koristi sveža, kao salata samostalno ili u kombinaciji sa drugim povrćem, mesom, sirevima. Ima pikantan ukus, otvara apetit, a sadrži i materije s antibiotskim delovanjem.

Razvija rozetu lišća prečnika 15 - 20 cm. Na vrhu cvetne stabljike u uslovima viših temperatura i dugog dana razvije se grozdasti cvet sa belim ili svetlo-rozim cvetovima. Plod je mala komuška, sa sitnim crveno-braon semenkama. U jednom gramu može biti od 400 do 750 semenki.





Kres salatu možete sejati tokom cele godine, a dobro uspeva i u polusenci. Klija već pri temperaturi od 5°C-6°C, a raste pri temperaturi od 15°C-25°C, gotovo na svakom zemljištu. Na dobrom, kvalitetnom zemljištu uspeva i bez đubrenja. 

Ukoliko je želite kontinuirano brati, sejte je svakih deset dana, vrlo plitko, širom ili u redove na osam do 15 cm razmaka. Kada zahladi na otvorenom, lako ćete je uzgojiti i unutra. Potrebno joj je tek malo kvalitetne, organske zemlje. Ako ćete koristiti klice, dovoljno je posejati je na sterilni inertni supstrat dobrog kapaciteta za vodu. Redovito održavajte ravnomernu vlagu supstrata. Seme ne morate pokrivati. 

Dakle, salatu možete brati čak nakon 15 dana od setve, do njenog 30. dana. Lišće odrežite u dužini od šest do 10 cm, u nivou zemljišta, te jedite sveže. 


U slučaju da ćete jesti još mlađu kres salatu, ona će za osam do 15 dana od sejanja biti u fazi otvorenih kotiledona, visine oko 5 cm, te je možete takođe jesti uz dodatak drugom povrću ili samu, možete je dodati na sendvič, u gustu čorbu, sa testeninom i slično. 








Setva kres salate
Ako se želi kontinuirano brati, na otvorenome prostoru seje se od marta do septembra svakih deset dana. Seje se vrlo plitko, širom ili u redove 8 – 15 cm razmaka, s 5 – 8 g/m2 da se postigne skop od oko 1 000 biljaka/m2.

U zaštićenim prostorima gaji se u plastičnim posudicama (11,5x6,5 cm, odnosno 75 cm2) na sterilnom inertnom supstratu dobrog kapaciteta za vodu. Seje se mehanizovano 2 do 3 g semena po posudici. Do nicanja održava se temperatura od 20 – 24 °C, a nakon nicanja 15 – 16 °C uz održavanje ravnomerne vlage supstrata. Kres salata klija na svetlu, pa se seme ne pokriva.




Berba i skladištenje kres salate
Salata se bere 15 do 30 dana nakon setve. Mlado lišće dužine 6 – 10 cm reže se u nivou zemljišta, opere i pakuje u plastične kutije šalje na tržište. Po kvadratnom metru može se postići prinos od 3 do 4 kg.

U zavisnosti od uslova za 8 – 15 dana biljčice su u fazi otvorenih kotiledona, visine oko 5 cm. Tada se posudice slože u odgovarajuće transportne kutije. Na prodajnom mestu ili kod potrošača na sobnoj temperaturi biljčice još dnevno narastu 1 do 1,5 cm. Na rashladnoj vitrini pri temperaturi od 0 do 1 °C mogu se održati do 2 nedelje.



 

Viber

Autor: O.J
Izvor: agroklub.rs

Povezane vesti:


>