Zdravlje

Ljubav

Ruski imunolog Ljudmila Znamenskaja: Kako se izboriti sa alergijom?

Ruski imunolog i alergolog Ljudmila Znamenskaja otkriva kako se izboriti sa alergijom na polen. Sezonske muke treba lečiti samo lekovima i proverenim prirodnim preparatima, a velika pomoć jeste i redovno ispiranje nosa i izbegavanje alergena.

Ruski imunolog Ljudmila Znamenskaja: Kako se izboriti sa alergijom? Svet Plus





Većina ljudi se raduje dolasku proleća. Ali postoje osobe koje ga dočekuju sa suzama u očima iz veoma poznatog razloga.


Zelene površine počinju da oživljavaju, vegetacija buja, polen se diže u vazduh, a muke onih koji su alergični na njega tek počinju. Curenje nosa, kijanje i suzenje očiju tipične su manifestacije prolećnih alergija.

- Alergijska reakcija mora biti suzbijena da bi se čovek osećao dobro. Međutim, prethodno je potrebno zimi se adekvatno pripremiti za nadolazeći period prolećnih alergija. Ova priprema se sastoji u primeni preventivne farmakoterapije da bi osobe alergične na polen sezonu cvetanja dočekale zaštićenih sluznica. Pacijentima koji alergije ne dočekaju spremni preostaje samo da pokušaju da zaustave akutne simptome - kaže ruski alergolog i imunolog dr Ljudmila Znamenskaja.



Najčešći simptomi alergije na polen:


* Kijanje u 70 odsto slučajeva
* Zapušenost nosa u 40 odsto slučajeva
* Curenje nosa u 70 odsto slučajeva
* Suzenje očiju u 50 odsto slučajeva


 

Boravak mačke u kući može da spreči pojavu astme kod dece!









PROLEĆNE MUKE

Ona dodaje da sezonske alergije treba lečiti samo lekovima i proverenim prirodnim preparatima iako i lekari još ne mogu potpuno izlečiti alergije. Važno je dobro razumeti sistem kako se ova bolest razvija i deluje na organizam.


- Alergija se može objasniti kao prekomerna reakcija tela. U organizmu postoji posebne odbrambene snage, koje štite telo od svih vrsta stranih organizama i supstanci. Kada je imuni sistem oslabljen, povećava se verovatnoća da se osoba razboli, ali, ako je imunitet preterano spreman za borbu, postaje previše osetljiv i počinje da koristi "veštine" na pogrešnom mestu. Ova preosetljivost dovodi do razvoja niza bolesti, od kojih je najpoznatija alergija. U ovom slučaju je imuni sistem preosetljiv na razne supstance koje ulaze u telo. A proleće je vreme za aktiviranje alergijskih procesa - objašnjava dr Znamenskaja.

U rano proleće, kada nema lišća, vetar može da raznese polen raznih biljaka na velike daljine. Sitne čestice polena ne samo da lete svuda po vazduhu već ulaze u zatvorene prostorije i kroz najmanje pukotine.


Naočare na oči, vazelin u nos

Dr Znamenskaja otkriva još neke praktične savete koji će vam pomoći u borbi protiv alergena i ublažavanju simptoma alergije. Ako ste alergični na polen, pokušajte da provodite većinu vremena kod kuće. Izaberite vreme za šetnje na otvorenom onda kada vazduh sadrži minimalnu količinu polena. Pre izlaska i nakon njega potrebno je isprati nos toplom vodom. Izuzetno je delotvorno, pre izlaska iz kuće unutrašnjost nosa namazati vazelinom.


Na taj način čestice polena će se zalepiti na njega i neće dospeti u vaše disajne puteve. Takođe, možete hodati na otvorenom, noseći medicinsku platnenu masku, a naočare za sunce će smanjiti količinu alergena koji će dospeti u oči. Ako imate kućne ljubimce, nemojte ih puštati da prečesto izlaze jer se polen zadržava na njihovom krznu, što će pogoršati vaše simptome.


ZATVORENI PROZORI I PREČIŠĆIVAČ VAZDUHA

- Prozori kuće moraju biti dobro zatvoreni, a na klima-uređaje treba ugraditi posebne filtere. U stanu se mora održavati velika vlažnost vazduha, tako da se polen brzo slegne i ne leti po prostoriji. Postoje i prečišćivači vazduha u domaćinstvu koji se takođe efikasno nose s polenom i prašinom. Druga opcija za prolećne alergijske manifestacije jeste već dijagnostikovana astma. U ovom slučaju, respiratorni trakt reaguje na polen. Disajni putevi se sužavaju, disanje postaje teško, javljaju se kašalj i šištanje. To može ne samo ozbiljno da smanji kvalitet života već ponekad čak predstavlja i pretnju životu. Stoga, ako se pojave takvi simptomi, treba se obratiti lekaru - upozorava dr Znamenskaja.


Dodaje da postoje načini na koje možete lakše da podnesete iritantne simptome. Najjednostavnije je otići u najbližu apoteku i kupiti antihistaminike, dekongestive i kombinovane lekove, koji se mogu izdati i bez recepta, a proizvode se u tečnostima, kapima za oči, tabletama i sprejovima za nos. Međutim, nikako ne treba sam sebi prepisivati ove lekove pre konsultacije s lekarom.






- Mnogi alergičari pronalaze olakšanje u prirodnim lekovima i pridržavaju se nekih ograničenja koje zahteva bolest. Suve kapsule s ekstraktom koprive pomoći će u ublažavanju simptoma, a ako, pored toga, svakodnevno ispirate nos fiziološkim rastvorom, definitivno ćete lakše disati. Alergijske reakcije mogu da ublaže biljke ehinaceja, čičak i maslačak. Možete ih uzimati u tinkturama, kapsulama ili čajevima. Važno je da, pre konsultacije sa alergologom, ne uzimate proizvode od lekovitih biljaka istovremeno s farmaceutskim preparatima - kaže dr Znamenskaja.



Oprezno s hranom

Alergije na polen često dovode do alergija na više vrsta hrane. Na primer, sa jakom reakcijom na polen breze pacijent ponekad ne može da jede jabuke ili kivi.


Zbog toga osobe alergične na polen treba u sezoni cvetanja da bude pažljivije u izboru namirnica. Dodajte losos u ishranu jer omega-3 kiseline, kojima je ova riba bogata, pomažu u neutralisanju alergena.

Mogu da pomognu ekstrakt semenki grožđa i kvercetin, flavonoidna supstanca koja kontroliše telesnu proizvodnju histamina. Najviše ga ima u crnom vinu i jabukama s korom. Crveno grožđe zbog visokog sadržaja antioksidanta rasveratola takođe je korisno u borbi protiv alergija.







NARODNI RUSKI LEKOVI ZA POLENSKU ALERGIJU


* Kozje mleko i sok od bundeve


Pomešajte dve šolje kozjeg mleka sa šoljom prokuvane i ohlađene vode i pola šolje isceđenog soka od bundeve. Pijte po pola čaše do četiri puta dnevno, zagrejano na oko 35 stepeni, pola sata pre jela. Lečenje treba da traje mesec dana.


* Čaj od šipka i lovora


Čašu plodova šipka i pet manjih lovorovih listova prelijte litrom ključale vode. Ostavite ovu mešavinu dva dana da odstoji u frižideru u većoj i zatvorenoj tegli. Nakon toga procedite čaj u drugu teglu i dalje čuvajte u frižideru. Uzimajte po kašiku, četiri puta dnevno.


* Lek za prolećnu alergiju Genadija Malahova


U čašu toplog mleka dodajte kašičicu meda i pola kašičice rendanog đumbira. Dobro promešajte i popijte uveče pred spavanje.



Ostale teme vezane za zdravlje i mršavljenje, možete pronaći OVDE
 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Republika.rs

Povezane vesti:


>