Zdravlje

Ljubav

Gastroenterolog Vojislav Perišić: Pravila posta i popularni suplementi!

Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić gostovao je na Prvoj i objasnio ko ne bi trebalo da posti. Pravila posta i popularni suplementi!

Gastroenterolog Vojislav Perišić: Pravila posta i popularni suplementi! Svet Plus




Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić pričao je na Prvoj o pravilima posta, ali i veoma popularnim suplementima kao što su vitamini i gvožđe.


Dr Perišić je objasnio ko ne bi trebalo da posti i koja namirnica može da "zameni" 10 ćevapa kada je u pitanju sadržaj masti i proteina, a onda rekao koji su najbolji suplementi po njemu i koje od njih "ne priznaje".


Od početka pandemije, suplementi vitamina i cinka su veoma popularna tema. Jačanje imuniteta na prirodan način takođe je vrlo važno, a prof. dr Perišić je kazao da je bolje pojesti vitamine u obliku voća i povrća nego progutati tabletu, i naveo šta on jede kada mu je potrebna doza vitamina.


"Vitamin B ne priznajem osim B12, a vitamin A, C i E, to su antioksidansi, to i sam uzimam. Ali pojedite dve pomorandže dnevno, jednu papriku, posebno obratite pažnju na krompir, beli a ne onaj stari. Mlad krompir je prepun vitamina C, obarite ga uz origano i peršun, i dobili ste dozu vitamina. Taj krompir se ne čisti, nemojte ga ljuštiti ni slučajno", rekao je on.

Kada je u pitanju gvožđe, prof. dr Perišić nije za suplemente osim u slučajevima kada ih lekar preporuči zbog anemije.

- Jetra će skladištiti gvožđe pet meseci, guraće nam taj B12, ali onaj ko je anemičan moraće da ga uzima, u konsultaciji sa lekarom - rekao je on.


Ostale teme vezane za zdravlje i mršavljenje, možete pronaći OVDE


Pratite nas na Twitteru

I na Facebook-u 



Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>