Ostalo

Sme�no

Mladenci se obeležavaju 22. marta! Praznik ljubavi, kolačića i poklona!

Praznik ljubavi, kolačića i poklona! Mladenci se obeležavaju 22. marta, a postoji i verovanje da vreme na Mladence ukazuje na to kakvo će biti proleće.

Mladenci se obeležavaju 22. marta! Praznik ljubavi, kolačića i poklona! Svet Plus






Etnolog Dragomir Antonić za BBC na srpskom objašnjava da postoji mnoštvo običaja koji se vezuju za Mladence.

Posećivanje mladenaca, uz obavezno nošenje poklona, ubraja se u novije običaje - najpre je održavan u gradu, a kasnije ga je prihvatilo i selo.

„Uz pravilo reciprociteta - oni su bili kod nas, moramo i mi kod njih - materijalni pokloni su potpuno zamenili lepše strane običaja", napominje Antonić.

Da u tome ima istine pokazuje i podatak da veliki trgovinski lanci, koji na području Srbije prodaju belu tehniku i male kućne aparate, nude akcijske ponude baš za Mladence, koja uključuje i mobilne telefone.



Mladencima se na ovaj dan obično nose skromniji pokloni nego za svadbu. Obično se za Mladence poklanja sitno pokućstvo - poput tanjira, vaza, posuđa, ili sitnih kućnih aparata - ili ukrasi za dom.



Ipak, ne primaju svi parovi na ovaj dan goste. Antonić kaže da je po selima u južnoj Srbiji običaj da mlade neveste, bez muža, na Mladence odlaze kod roditelja.

„Kažu da mlada tad 'begava', jer je Mladenci ne smeju zateći u kući u koju se udala", opisuje Antonić.



U većini mesta ipak peku se mladenčići - četrdeset kolačića koje mlade mese rano ujutro kako bi im bračni život bio sladak. Mogu da budu okrugli, ali i u obliku noža, makaza, sablje, ovce ili pileta.

„Peku ih, premazuju medom, nutkaju decu i sve koji pre podne dolaze u kuću", kaže Antonić.









Nemaju svi običaji veze sa brakom.



Postoji i verovanje da vreme na Mladence ukazuje na to kakvo će biti proleće.



Ovenčani vernošću
Srpska pravoslavna crkva Mladence slavi kao dan Svetih četrdeset mučenika sevastiskih - rimskih vojnika koji su ubijeni 320. godine zbog odbijanja da gone hrišćane.

Praznik je i dobio ime Mladenci po mladićima koji su ubijeni.

Ovaj praznik vezuje se za bračne parove i zbog toga se prave venčići koji imaju trostruku religioznu simboliku.










 



 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/BBC

Povezane vesti:


>