Ostalo

Sme�no

Google se suočava sa tužbom! Da li prati korisnike čak i u incognito modu?

Google se suočava sa tužbom koja tvrdi da kompanija prati korisnike čak i u Incognito modu. Google je tražio da se slučaj odbaci, ali okružni sudija Lucy Koh je u presudi istakla da kompanija "nije obavestila korisnike da Google učestvuje u navodnom prikupljanju podataka dok je korisnik u Incognito modu".

Google se suočava sa tužbom! Da li prati korisnike čak i u incognito modu? Svet Plus




Sud iz Kalifornije je nedavno presudio da će Google morati da se suoči sa kolektivnom tužbom koja tvrdi da gigant za pretragu tajno prikuplja podatke od korisnika čak i kada koriste Incognito mod, kako izveštava Bloomberg.




Tri korisnika su prošlog juna podnela žalbu, navodeći da Google "upražnjava sveobuhvatno praćenje podataka", a to praćenje se nastavlja čak i ako korisnici preduzmu mere za zaštitu svojih privatnih podataka, kao što je korišćenje Incognito moda u Chrome-u ili privatno pregledanje veba u Safariju i drugim pregledačima. Tužbom se traži odšteta od najmanje pet milijardi dolara.



Google je tražio da se slučaj odbaci, ali okružni sudija Lucy Koh je u presudi istakla da kompanija "nije obavestila korisnike da Google učestvuje u navodnom prikupljanju podataka dok je korisnik u Incognito modu".








Kompanija je u sudskoj belešci istakla da korisnicima jasno stavlja do znanja da "anonimno" ne znači "nevidljivo", te da aktivnost korisnika tokom sesije može biti vidljiva veb lokacijama koje se posećuju i bilo kojim nezavisnim analitičkim ili oglasnim uslugama koje ti sajtovi koriste.

Zvaničnik Google-a je dodao da Chrome-ov Incognito mod daje korisnicima mogućnost da pretražuju Internet a da se pri tome njihove aktivnosti ne čuvaju u pregledaču ili na uređajima.



Google je ranije ove godine istakao da ukida eksterne kolačiće za praćenje, kao i da ne planira da zameni te kolačiće nečim što može imati uticaja na privatnost korisnika, iako to može da utiče na kompanijino oglašivačko poslovanje.



 

Viber

Autor: O.J
Izvor: benchmark.rs

Povezane vesti:


>