Ostalo

Sme�no

Bele poklade: Danas je dan za praštanje! (VIDEO)

Dana su Bele poklade ili Velike poklade. Ako vam dođe smrtni neprijatelj morate ga primiti u kuću... Danas je dan za praštanje!

Bele poklade: Danas je dan za praštanje! (VIDEO) Screenshoot/Youtube




Pravoslavni hrišćani danas slave Bele poklade ili Velike poklade kojim se obeležava početak uskršnjeg posta. Međutim, u nekim zemljama se slavi još jedan praznik - Pročka.


U post bez greha

Poklade su dan za praštanje i veselje. Smatralo se da u period velikog posta treba ući bez greha.


Na koji dan će "pasti" Pročka zavisi od početka uskršnjeg posta, a uvek je sedam nedelja pre Vaskrsa. Sa verske strane, ovaj praznik Praštanje ili Pročka je simbol ljubavi, iskrenog prijateljstva prema bližnjima, a cilj je da se sledi primer Isusa Hrista i da se bezuslovno vole ljudi i praštaju drugima gresi.



Na današnji dan posvađani prijatelji i rođaci mogu da se pomire. Ritual ide na sledeći način: Mlađi ode kod starijeg, posvađanog prijatelja na vrata i kaže mu "Oprosti mi", a stariji mu odgovara "Oprošteno ti je od mene i od Boga!" Onda mogu da se zagrle i zaborave na nesporazume i razlog zašto su se posvađali.



Ukoliko stariji ne želi da se pomiri i ne može da pređe preko razloga svađe - ne mora da prijatelja ili rođaka primi u kuću.



Ovaj praznik se naročito poštuje na jugu Srbije, u Severnoj Makedoniji i delovima Bugarske. Običaj nalaže da čitava porodica zajedno večera pred početak posta, a na kraju večeri jedni drugima oproste sve što su se jedni drugima zamerili.




 


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>