Ostalo

Sme�no

Zašto vam venu sobne biljke?! Ove greške pravite!

Zašto vam venu sobne biljke?! Ove greške pravite! Sobno cveće koje cveta, ili samo lisnate biljke, ipak zahtevaju malo svetlosti pa je velika greška staviti ih negde gde je potpuna tama.

Zašto vam venu sobne biljke?! Ove greške pravite! Svet Plus




Sobno cveće koje voli tamu je popularno jer se može staviti "bilo gde" u kući, ali postoje greške koje se mogu napraviti zbog kojeg će uvenuti.



Sobno cveće koje cveta, ili samo lisnate biljke, ipak zahtevaju malo svetlosti pa je velika greška staviti ih negde gde je potpuna tama.


Rotiranje biljaka je dobra ideja, pokušajte da sobno cveće premeštate po stanu jer mu je svetlo potrebno zarad fotosinteze, odnosno stvaranja hranljivih materija. Znaćete da nema dovoljno svetlosti ako požuti!

Zalivanje ovakvih biljaka ne bi trebalo da bude toliko često kao sa biljkama koje dobijaju mnogo sunčeve ili veštačke svetlosti. Maranta ili kalateja, recimo, ne zahtevaju previše vode. Stručnjaci kažu i da ćete biljku koja voli tamu lakše "zaboraviti" i smetnuti s uma da je zalijete, a takođe joj je potrebna voda.


Tokom zime biljke troše mnogo energije, i ne bi ih trebalo orezivati ili "čupkati" tokom hladnih dana. Filadendron ne bi trebalo dirati sve dok ne krene sezona presađivanja. Ako je biljka već prerasla, možete je orezati ali ako ne morate, bolje je ne dirajte do proleća.


Biljka će, smatraju baštovani, osetiti napad od sečenja jer pokušava da energiju fokusira na korenje, a mora da popravi štetu načinjenu sečenjem listova ili grančica.







Sobno cveće koje voli tamu nemojte ni presađivati tokom zime, jer možete oštetiti korenje koje pokušava da očuva energiju u stanju koje je nalik zimskom snu.

Stručnjaci se slažu - povremeno približite ove biljke svetlosti, neka provedu nekoliko dana u sunčanom delu stana ili u blizini prozora. Ako im opadaju lišće i grančice dok stoje u tamnijem delu, istražite na Internetu konkretno za vašu biljku, jer možda zapravo imate biljku koja voli svetlo, takve greške su česte.

Nemojte ni đubriti takvu biljku, jer će to u kombinaciji sa vodom sprečiti biljku da upije svu vodu. Ni te dodatne supstance takođe neće biti iskorišćene kako treba i dobićete biljku kojoj listovi izgledaju kao da su nagoreli, to je siguran znak da ste preterali u želji da je ojačate do proleća.


Ako vas zanima BAŠTOVANSTVO
 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Lepa i srećna

Povezane vesti:


>