Region

Svet

Danas je komemoracija povodom smrti kompozitora Sanje Ilića!

Komemoracija povodom smrti kompozitora Aleksandra Sanje Ilića održaće se danas u holu Radio televizije Srbije. Ostavio je neizbrisiv pečat i u primenjenoj muzici, u mnogim pozorišnim predstavama i mjuziklima, filmovima i TV serijama, tokom karijere koja je trajala bezmalo šest decenija.

Danas je komemoracija povodom smrti kompozitora Sanje Ilića! Screenshoot/Instagram
Muzičar, kompozitor i osnivač grupe "Balkanika", preminuo je u 70. godini od posledica koronavirusa. Vest o smrti Ilića duboko je potresla ceo region i njegove kolege i prijatelji opraštali su se emotivnim porukama od čuvenog kompozitora.

Članovi porodice, prijatelji i kolege oprostiće se od velikog umetnika u medijskoj kući sa kojom je sarađivao tokom svoje karijere duge gotovo 60 godina.

Sanja Ilić je rođen u Beogradu 27. marta 1951. godine, i po obrazovanju je bio arhitekta.

Kao mladić je nastupao u grupi "Vragolani", a kasnije nastavlja karijeru u bendu "San".

Sedamdesetih godina 20. veka je komponovao muziku za himnu fudbalskog kluba Crvena zvezda na tekst Ljubivoja Ršumovića, a njegova pesma "Halo, halo" u izvođenju grupe Aske predstavljala je tadašnju Jugoslaviju na Pesmi Evrovizije 1982. godine.


Veliki hit "Princeza" u izvođenju Slađane Milošević i Dade Topića bila je kandidat na jugoslovenskom izboru za Pesmu Evrovizije 1984. godine.

Više od 30 godina Sanja Ilić bio je muzički urednik u RTS-u na najvažnijim projektima Zabavnog programa.

Grupu "Balkanika" je osnovao 1998, a prvi koncert je održan 26. juna 2000. godine.

Sa Balkanikom je nastupao na koncertima širom sveta, a Srbiju je predstavljao na pesmi Evrovizije 2018. u Lisabonu sa kompozicijom "Nova deca", koja je ušla u samo finale takmičenja.

Ostavio je neizbrisiv pečat i u primenjenoj muzici, u mnogim pozorišnim predstavama i mjuziklima, filmovima i TV serijama, tokom karijere koja je trajala bezmalo šest decenija. 

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>