Zdravlje

Ljubav

Ako vam je doktor prepisao antibiotik, ove napitke ne konzumirajte!

Nije zanemarljiv uticaj pojedinih namirnica na dejstvo antbiotika. Ako vam je doktor prepisao antibiotik, ove napitke ne konzumirajte!

Ako vam je doktor prepisao antibiotik, ove napitke ne konzumirajte! Svet Plus




Antibiotici su lekovi koji sprečavaju rast bakterija i primenjuju se u lečenju bakterijskih infekcija. Smatraju se jednim od najvećih dostignuća 20. veka, a pravilna upotreba je od presudnog značaja.


Ukoliko antibiotike uzimate preudugo ili na svoju ruku, tj, bez propisanom recepta može se dogoditi da lek ne deluje kako treba, odnosno, da bakterije postanu otporne. Nije zanemarljiv ni uticaj pojedinih namirnica na dejstvo antbiotika. Stručnjaci nemačke lekarske komore preporučuju kojih pet namirnica treba da izbegavate.




Mleko

Mleko i mlečni proizvodi su bogat izvor kalcijuma koji može da remeti dejstvo lekova, a posebno antibiotika.

"Pojedini antibakterijski agensi vezuju se sa kalcijumom u crevima i stvaraju složene molekule koju su toliko jaki da se kroz crevni zid ne mogu probiti u krvotok", objašnjavaju lekari i isitiču da je najbolje da se mlečni proizvodi izbegavaju dva sata pre i posleuzimanja antibiotika.




Alkohol

 "Alkohol može smanjiti ili povećati dejstvo lekova, a ni antibiotici nisu izuzetak. Ako se konzumiraju zajedno može se javiti glavobolja, mučnina i povraćanja ", rekao je ugledni nemački stručnjak dr Tomas Lošer.







Mineralna voda

Mineralna voda sadrži puno minerala, poput kalcijuma gvožđa i magnezijuma.  Baš kao i kod kalcijuma u mleku, i ovom slučaju se minerali mogu vezati uz aktivne sastojke antibiotika i pretvoriti ih u neučinkovite. Zato mineralnu vodu treba izbegavati dva sata pre i posle uzimanja antibiotika. 




Voćni sok

Voćni sokovi nisu dobra kombinacija sa antibioticima jer mogu da sadrže određene inhibitore enzima koji mogu da poremete metabolizam nekih lekova u jetri.



Kafa

Dejstvo napitaka poput kafe, crnog i zelenog čaja ili energetskih napitaka, može biti pojačano upotrebom antibiotika, što bi moglo rezultirati ubrzanim radom srca i poteškoćama u spavanju.



Ostale teme vezane za zdravlje i mršavljenje, možete pronaći OVDE


Pratite nas na Twitteru

I na Facebook-u 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Lepa i srećna

Povezane vesti:


>