Ljubav

Style

Dvostruki život! Zašto smo neverni?!

Dvostruki život! Zašto smo neverni?! Psiholozi najčešće tvrde da se ono događa kada u vezi postoje problemi, kada jedan od partnera nečim nije zadovoljan. Međutim, naučnici tvrde da postoje osobe koje varaju čak i kada je sve u redu, kada su ludo zaljubljeni u svog partnera, u sigurnoj su i i srećnoj vezi koja odlično funkcioniše.

Dvostruki život! Zašto smo neverni?! Pexels




Zbog čega je to tako? Stručnjaci tvrde da je u pitanju nivo određenih hormona, koji “teraju” na prevaru. Neki ljudi, jednostavno, ne mogu da odole iskušenju i ne treba im zamerati, tvrde naučnici! Žene sa visokim nivoom estradiola (horomon “seksa”) sklonije su čestim promenama partnera, pa se mnogo lakše odlučuju na prevaru od dama kod kojih je ovaj hormon na “normalnom” nivou.


Do ovog zaključka došla je grupa američkih istraživača, koja je dokazala i da su žene koje imaju povišen nivo estradiola privlačnije i imaju jači materinski instinkt. Takođe, tvrde i da su žene nevernije tokom ovulacije, što je posledica evolucije, odnosno iskonske potrebe lepšeg pola da pronađe odgovarajućeg partnera za produženje vrste.


Jedna žena saznala je groznu istinu o svom mužu.


Rita, koja se vodila stavom da treba biti samostalna i nezavisna od supruga sa kojim je 15 godina i ima četvoro dece na Badnje veče je saznala da njen muž već godinama živi dvostruki život.


- Žena za koju sam mislila da mu je sekretarica bila je njegova supruga. Njegovi roditelji i su znali sve o ovome, ja nisam - napisala je u jednoj grupi na Fejsbuku.
Pre sedam godina, Teri je prvi put spomenuo da je zaposlio sekretaricu Tinu. Nekoliko godina kasnije rekao je Riti da je pozvan na Tinino venčanje s kolegom s posla. Rita je nije upoznala sve dok joj nije nosila poklon za blizance. Kada ju je pitala gde joj je suprug, Tina je rekla da je na putu. U decembru prošle godine Tina je rodila još jedno dete u privatnoj bolnici, ali nije znala da je Ritina sestra počela da radi tamo.


- Moja sestra je svemu svedočila i otkrila mi istinu. Venčanje na koje je on navodno bio pozvan bilo je njegovo i Tinino, a blizancima i bebi koju je tek rodila upravo on je otac. Čak i kuća u kojoj sam ju posetila bila je njegov poklon njoj. Ništa nije negirao kada sam ga napala - ispričala je žena i nastavila:



- Još sam u šoku i sve mi je kao san. Pitala sam ga šta sam uradila da me ovako kažnjava, a on je odgovorio da nije moja krivica. Otkada je istina izašla na videlo, psihički sam jako loše.

Nakon njene objave, počeli su da stižu komentari.

-Lagao te je on i cela njegova porodica. Odseli se - rekla je jedna žena.

- Kako neko koga volite, s kim imate decu i brak, može da napravi ovako nešto? Užasno! - kaže druga.

- Angažuj dobrog advokata i uzmi mužu sve što ima, čak i tu kuću koju je njoj kupio. Za takve kao što je on i njegova žena ima mesta u paklu - napisao je nako, a puno ljudi složilo se s tim da Rita treba da tuži Terija i uzme mu sve što može.






Razlozi muškaraca za neverstvo

* Fizička privlačnost

Upuštanje u ljubavnu avanturu iskučivo radi zadovoljenja fizičkih potreba, najčešći je muški razlog za neverstvo, tvrdi psihijatar Samuel Lepasije i ističe da se takvi muškarci u suštini plaše trajnog vezivanja za samo jednu osobu, kako emotivnog tako i fizičkog.

* Frustracija zbog dugih perioda apstinencije

Sa sociološke tačke gledišta, svaki bračni par sa malim detetom, kad-tad prolazi kroz takav period "visokog rizika", kada se mladi očevi žale na potpunu nezainteresovanost svojih partnerki za seks. Ali, psiholozi nalaze dublji razlog za takvo ponašanje: nesposobnost mnogih muškaraca da se seksualno uzbude pored žene koja posle porođaja u njihovim očima postaje simbol majke.

* Želja da se osete mlađim i poželjnijim

Muškarac koji se iz tog razloga upušta u ljubavnu avanturu, to uglavnom čini sa osobom mnogo mlađom od sebe. Po mišljenju psihologa, u takvu vrstu preljube uglavnom se upuštaju narcisoidni muškarci, koji ne vole kada ih supruga podseća na godine.

* Potreba da pomire želju za uzbuđenjem i želju za stabilnišću Takvu potrebu uglavnom osećaju hedonisti, muškarci koji uživaju u životu i ne žele ničega da se lišavaju. Sklonost ka neverstvu oni cinično pravdaju "ogromnom ljubavlju koju osećaju prema ženama uopšte".






Njeni razlozi za neverstvo

* Strah da ne propusti pravu ljubav

Sva dosadašnja istraživanja pokazala su da, za razliku od muškaraca, pripadnice lepšeg pola retko razdvajaju osećanja od seksualnosti. One svoje seksualne želje, po pravilu, stavljaju u drugi plan. Ali, kada se upuste u avanturu, mnoge to čine zato što su, bar na početku, uverene da se radi o iskrenoj ljubavi.

* Osveta

Ovakva vrsta osvete je tipična za žene, naročito u ruralnim sredinama gde se prevarenom mnogi muškarci rugaju, dok prevarenu ženu sažaljevaju.

* Strah da će je pregaziti vreme

Često se dešava da se početak menopauze kod žene vremenski poklopi sa osamostaljivanjem dece, koja su do tada bila njena isključiva preokupacija. Mnoge dame se baš tada okreću mlađim muškarcima, a psiholozi takvo ponašanje tumače kao podsvesnu želju da što duže ostanu mlade.

* Želja da raskinu vezu koja ih sputava

One koje pribegavaju prevari da bi raskinule vezu u kojoj se trunutno nalaze, uglavnom taj čin i ne smatraju preljubom, jer su već duže vreme nezadovoljne i samo traže pravi povod za raskid.

Zajednički razlozi

Postoje i situacije kada i muškarci i žene iz istih razloga traže utehu ili uzbuđenje izvan stabilne veze u kojoj se nalaze, tvrdi francuski psihoanalitičar Lepasije.

* Na prvom mestu, to je nezadovoljstvo koje jedan od partnera oseća u kriznim periodima, kroz koje svaka veza povremeno prolazi. Naime, pripadnici oba pola tvrde da im u takvim situacijama bračne obaveze sve teže padaju, kao i da izvan braka ili dugogodišnje veze tragaju za onim što u njoj više ne nalaze (ljubav, utehu, prijateljstvo, uzbuđenje...).





Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/novosti.rs/republika.rs

Povezane vesti:


>