Ostalo

Sme�no

Pečene dimljene svinjske butkice! Pet recepata!

Sočni zalogaji koji se tope u ustima, a tek miris… Evo pet sjajnih recepata za pečene, dimljene, svinjske butkice... Ne postoji jelo koje se jednostavnije sprema, a da sa nogu obara i najtvrdokornije gurmane.

Pečene dimljene svinjske butkice! Pet recepata! Svet Plus




Za prvi recept je potrebno:

1 kg crvenog krompira

2 svinjske dimljene butkice srednje veličine (ukupno oko 2.5 kilograma)

2-3 kašike suvog začina

ulje

1 čaša vode

butkica 1




Priprema: 


U pekač sipati malo ulja i preko njega rasporediti krompir sečen na deblje komade. Krompir začiniti mešavinom začina. Dimljene svinjske butkice dobro oprati pod mlazom mlake vode i staviti ih preko krompira. U pekač sipati i čašu vode, poklopiti i ubaciti u rernu. Rernu uključiti da se zagreje na 250 ̊C, a kada postigne tu temperaturu smanjiti na 200 ̊C. 


Butkice bez otvaranja peći na toj temperaturi  sat i po. Nakon tog vremena, butkice izvaditii uzdužno ih preseći na dva ili tri mesta. Poklopiti i vratiti u rernu još četrdesetak minuta. Pred kraj pečenja, ukloniti poklopac pekača, okrenuti butkice, raseći ih do kraja (secite na krupne komade i  potrudite se da što više mesa odvojite od kostiju) i tako otklopljene butkice peći još dvadesetak minuta na najjačoj temperaturi da se lepo zapeku. Služiti toplo uz domaći hleb i stari kajmak

 




Pečena sveža bekon butkica


Sastojci:

1 sveža bekon ili svinjska butkica težina 1-1,5 kg

1 kašika masti,

1 čaša piva,

so, biber i začini po ukusu.




Priprema: 



U butkicu dobro utrljajte so i biber pa neka tako odstoji sat vremena. Vatrostalnu ili zemljanu tepsiju premažite mašću. Sipajte pivo i pola čaše vode. Stavite butkicu, dodajte grančicu ruzmarina ili nekog drugog začina koji volite. Sve prekrijte, dobro zatvorite folijom ili poklopite. Rernu uključite na 200C, stavite tepsiju sa butkicom i pecite najmanje 2 sata bez otvaranja. Posle tog vremena otklopite i proverite da li je meso dovoljno kuvano pa produžite ako treba. Na kraju zapecite otkolpljenu butkicu još pola sata.







Butkica u sosu od rena


Sastojci:

2 prodimljene svinjske butkice

200 g kajmaka

300 ml pavlake za kuvanje

Veća teglica kupovnog rena ili dva naribana korena rena




Priprema:


Butkice stavite cele da se kuvaju oko sat vremena. Gotove su kad viljušku zabodete i ona prođe lako kroz meso. Ocedite ih i ostavite da se ohlade. Kad se ohlade odvojte kožuru i sve žilice sa butkice i ređajte meso u vatrostalnu ili zemljanu posudu za pečenje. Izmešajte kajmak, pavlaku, ren dodajte malo soli i prelijte meso. Bitno je da svi komadi  mesa budu u ovom sosu. Stavite da se peče u rerni na 180 stepeni sat vremena. Možete služiti uz krompir.







Butkica na pekarski način


Sastojci:

1 ili 2 svinjske butkice od oko 2 kg

1 kašika soli

1 kašičica bibera u zrnu

1 glavica crnog luka

2 lovorova lista

4 čena belog luka





Garnirung:

1,5 kg krompira

300 g crnog luka

1 kašika soli

1 kašičica mlevenog bibera

1 kašičica mlevene paprike

1 kašika majorana

1 vezica peršunovog lista

4 kašike ulja





Priprema: 


Butkicu dobro oprati, eventualne ostatke dlačica spržiti i oguliti, ako na koži postoji pečat, iseći ga. Staviti meso u šerpu, pa sipati vode koliko je potrebno da se meso prekrije. Posoliti, začiniti biberom u zrnu, očišćenim i prepolovljenim crnim lukom, lovorovim listom i belim lukom. Prokuvati, a zatim poklopiti i na tihoj vatri kuvati još oko 2 sata dok skoro potpuno ne omekša. Nakon toga ocediti i položiti u veliku tepsiju. 


Očistiti krompir i crni luk, iseći ih na šnite, posoliti, pobiberiti, posuti alevom paprikom, majoranom i sitno seckanim peršunovim listom. Dodati ulje i dobro izmešati. Zatim sve staviti oko butkice i peći na srednjoj temperaturi oko 1 sat. U međuvremenu meso okrenuti nekoliko puta, a prilog promešati. Jelo je spremno za služenje kada dobije lepu, rumenu boju i zajedno sa krompirom i lukom potpuno omekša.







Butkica u kiselom kupusu


Sastojci:

1 kg kiselog kupusa


1 glavica crnog luka

2-3 čena belog luka

1 šargarepa

1 kašikica crvene paprike

1 veća butkica

4-5 većih krompira

so, biber, suvi biljni začin




Priprema: 

Crni i beli luk sitno iseckati, šargarepu izrendati, sve sastojke pomešati sa kiselim kupusom. U pekač sipati malo ulja pa staviti polovinu pripremljenog kupusa. Na kupus poređati na komade sečenu butkicu i krompir sečen na kriške. Preko toga staviti preostali kupus. Naliti malo vode. Poklopiti. Peći na 250 stepeni sve dok se ne ispeče meso i krompir. Pred kraj skinuti poklopac da se malo zapeče.


Još recepata možete pogledati OVDE


Pratite nas na Twitteru

I na Facebook-u 
 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Luftika.rs

Povezane vesti:


>