Zdravlje

Ljubav

Lekari upizoravaju! Prekomerna doza probiotika ima opake posledice!

Godinama već spominju se prednosti probiotika, a lekari upozoravaju da prekomerna doza probiotika ima opake posledice! Od toga da drže bakterije u crevima u ravnoteži, do toga da pomažu u održavanju dobrog zdravlja sistema za varenje.

Lekari upizoravaju! Prekomerna doza probiotika ima opake posledice! Svet Plus
Mnogi ove kapsule smatraju dijetetskim suplementom, a one su zapravo lek i ne smeju se uzimati bez saveta lekara.Novi dokazi, međutim, pokazuju da previše probiotika može prouzrokovati prilično neprijatne simptome.


Upotreba probiotika može dovesti do značajnog nakupljanja bakterija u tankom cevu, što može dovesti do dezorijentisanosti, nadutosti, bolova u želucu.Zbunjenost i dekoncentracija
U objavljenoj studiji u kojoj je učestvovalo 30 pacijenata, njih 22 su prijavili probleme poput zbunjenosti i poteškoća povezanih sa koncentracijom, kao i nadimanje. Treba napomenuti da su svi učesnici uzimali probiotike.- Istraživači su otkrili velike kolonije bakterija koje se razmnožavaju u tankom crevu pacijenata, ali i visok nivo D-mlečne kiseline proizvedene fermentacijom šećera bakterije laktobacilusa iz njihove hrane - rekao je direktor neurogastroenterologije na Medicinskom fakultetu u Džordžiji Satiš Rao.


Poznato je da je D-mlečna kiselina privremeno toksična za moždane ćelije. Istraživači su otkrili da su neki pacijenti imali dva do tri puta veću količinu D-mlečne kiseline u krvi od normalne.Neki su rekli da su njihova dezorijentacija i gubitak kognitivnih sposobnosti, koji su trajali od pola sata do nekoliko sati nakon jela, bili toliko jaki da su morali da napuste posao. Prema izveštaju ovo je prvi put da je uspostavljena veza između stanja mozga i prekomernog rasta bakterija u tankom crevu, izazvanog visokim nivoom D-mlečne kiseline u crevima i upotreba probiotika.Neselektivna upotreba
Iako probiotici mogu biti korisni u nekim situacijama, poput pomaganja pacijentu da obnovi bakterije u crevima nakon uzimanja antibiotika, istraživači savetuju oprez i protive se njegovoj prekomernoj i neselektivnoj upotrebi.

- Probiotike treba tretirati kao lek, a ne kao dodatak ishrani - kaže dr Rao. Lekar napominje da bi bilo dobro koristiti i hranu koja deluje kao probiotici – tamnu čokoladu, jogurt, kiseli kupus i posebno kefir.


Ostale teme vezane za zdravlje i mršavljenje, možete pronaći OVDE


Pratite nas na Twitteru

I na Facebook-u 
 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Republika.rs

Povezane vesti:


>