Zdravlje

Ljubav & Sex

Lek koji je spasio Trampa! Srbija dobija američki medikament koji leči koronu!

Do maja Srbija dobija američki medikament koji leči koronu! U pitanju je lek koji je spasio Trampa! Ovaj lek je, inače, jedan od najskupljih i najnovijih u lečenju kovida, a za svoje građane naručila ga je i Nemačka.

Lek koji je spasio Trampa! Srbija dobija američki medikament koji leči koronu! Svet Plus

Američki lek protiv korone koji stiže u Srbiju i od koga se očekuje da spase živote najrizičnijih pacijenata, proizvodi kompanija "Eli Lili" pod nazivom "bamlanivimab".

Ovaj lek je, inače, jedan od najskupljih i najnovijih u lečenju kovida, a za svoje građane naručila ga je i Nemačka.

Inovativni medikament je, naveliko, nakon oporavka od kovida, hvalio bivši američki predsednik Donald Tramp. NJemu je glavu spasao upravo ovakav lek, baziran na antitelima, samo drugog proizvođača - kompanije "Regeneron" - REGN-CoV-2.Medikamenti oba proizvođača su bazirani na antitelima, "bamlanivimab" na jednoj vrsti, a "Regeneronov" na kombinaciji dve vrste antitela (kasirivimab i imdevimab). Nakon ekspresnog oporavka od infekcije koronom, Tramp se javno založio za njihovu što bržu registraciju i nabavku velikih količina za građane SAD. NJemu je ovaj lek, tada još u eksperimentalnoj fazi, sprečio teži tok bolesti i pomogao da brzo izbaci virus iz organizma.

Ova dva leka deluju slično kao vakcine, jer razvijaju antitela koja se kače za "pipke" virusa i blokiraju njihovo prodiranje u ćelije ljudskog organizma. "Bamlanivimab" je namenjen najrizičnijim pacijentima, ali ne kada bolest toliko odmakne da stignu u najteže faze, kada su u bolnici i na terapiji kiseonikom. Daje se čim se potvrdi kovid 19, a lekar ustanovi da bi pacijent, zbog pridruženih bolesti, mogao da razvije teški oblik infekcije. Na primer, ako neko već ima ozbiljne hronične bolesti srca, pluća, bubrega ili ako je reč o onkološkom pacijentu. Najefikasniji je u prvih deset dana od zaražavanja.

Lekari u Srbiji još nemaju dovoljno informacija o ovoj inovativnoj terapiji, jer nisu imali priliku da je primenjuju u kliničkim uslovima. Ipak, pojedini kažu da je "čista ekskluziva" što nabavljamo ovaj lek, jer je u odnosu na ostale, kako tvrde - bez premca! U krugovima farmakologa se nadaju da će Srbija uskoro da nabavi i "Regeneronov" medikament.


- Nije jednostavno govoriti o efikasnosti nekog leka, jer su nam dosadašnja iskustva pokazala da se deletvornost u slučaju lečenja kovida brzo menja, međutim, "bamlanivimab" se pokazao vrlo stabilno i mnogo nade polažemo u njega - kaže farmakolog u jednom kliničko-bolničkom centru u Beogradu.

Prof. dr Slobodan Janković, farmakolog Kliničko-bolničkog centra u Kragujevcu, objašnjava da se "bamlanivimab" još intenzivno ispituje kroz kliničke studije u pogledu efikasnosti i bezbednosti kod pacijenata sa kovidom.

- Farmaceutska kompanija koja ga proizvodi ima dugu tradiciju. Tako da se "bamlanivimab" u nekim zemljama koristi i van kliničkih studija za vanbolničke pacijente sa lakim do umerenim tegobama uzrokovanih virusom korona. To znači da su nadležne agencije tih zemalja to dozvolile - kaže prof. Janković. - Ali, to ne podrazumeva da ga lekari rutinski propisuju svim pacijentima, već samo kod onih sa visokim rizikom od pogoršanja bolesti ili hospitalizacije.MAĐARSKA ODOBRILA PRIMENU

Prva država EU koja je odobrila primenu "bamlanivimaba" je Mađarska, u koju je već stigla prva isporuka ovog leka. I Nemačka će svojim građanima obezbediti ovu terapiju. Tamošnja vlada naručila je 200.000 doza dva inovativna leka, a cena po pacijentu je 2.000 evra - ukupno 400 miliona evra. Čeka se da njihova agencija za lekove da zeleno svetlo. Ovi lekovi su u SAD registrovani jesenas po hitnom postupku. 


Ostale teme vezane za zdravlje i mršavljenje, možete pronaći OVDE


Pratite nas na Twitteru

I na Facebook-u 
 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Novosti.rs

Povezane vesti:


>