Ostalo

Sme�no

10 stvari koje najčešće zaboravljamo! Ovi trikovi razbristiće sećanje!

Izašli ste iz kuće i niste sigurni jeste li isključili peglu, šporet i slično... Ovo su 10 stvari koje najčešće zaboravljamo i trikovi koji će razbristiće sećanje!

10 stvari koje najčešće zaboravljamo! Ovi trikovi razbristiće sećanje! Svet Plus





Koliko vam se puta desilo da izađete iz kuće, a niste sigurni da ste isključili peglu ili šporet?

Zbog previše obaveza zaboravljamo najosnovnije stvari: Međutim, ako se ne možemo setiti da li smo isključili peglu ili šporet, to je zato što su te radnje automatske, pa da bismo ih zapamtili, treba reći naglas: Ok, isključila sam peglu. Tako ćete bolje pamtiti.



Većina ljudi zaboravlja zbog navika. Ako ste pod prevelikim stresom u poslednje vreme, verovatno ćete primetiti da lošije pamtite, a produktivnost i fokusiranost nisu na zavidnom nivou.



U tome vam može pomoći vreme provedeno sa samim sobom, poput šetnje, meditacije i slušanje muzike.



Važno je da imate pravi mir, pa ako zaista želite da se "isključite" ostavite mobilni kod kuće, a vi se potpuno posvetite sebi - šetajte ili meditirajte pola sata do sat potpuno.



" Sve aktivnosti uz koje se mozak odmara pomažu da bolje pamtimo", ističe psiholog dr. MekDaniel.

Takođe, i manjak sna može uticati na pamćenje i zdravlje jer tokom spavanja naš mozak organizuje informacije, kaže Mari A. Karskadon, stručnjak za spavanje.










Setite se ključeva i imena

Ako zaboravljate često ime osobe koju ste upoznali, recite: Drago mi je Marko, ja sam Ana, kažu stručnjaci.

Ponavljanjem imena podstičete mozak na pamćenje. Takođe, ako ne znate gde ste ostavili ključeve nakon što ste zaključali vrata, ponovite na primer, nakon te radnje - ključ mi je u prednjem delu torbice.



Pinovi i rođendani

Ako često zaboravljate mejl adrese, PIN-ove ili lozinke, imajte na umu da mozak nije "programiran" da pamti takve podatke, kažu stručnjaci.

Takve informacije kratko ostaju u mozgu jer su mu dosadne. Automatizovanost i zamišljenost su okidači za zaboravnost, a najbolji saveznik mozga je grupiranje.

"Ako se ne potrudite da zapamtite PIN-ove ili lozinke, mozak neće to sam učiniti ", napominje stručnjak za pamćenje Zaldej S. Tan.



Takvoj 'dosadnoj' informaciji treba dodati nešto bitno što će vas podstaći da se setite. Ako vam je prijatelju rođendan 10. februara, zapamtite da je to četiri dana pre Dana zaljubljenih.

Ako zaboravite zašto ste ušli u sobu, vizualizujete šta vam treba pre nego što krenete. Kako kaže predmetu koji vam prikvačite' poznatu situaciju.



Ako se ujutro setite da morate kupiti mleko kad se budete vraćali kući, pola minuta zamišljajte kako ga pijete ili ga dodajte u kafu. I pritom ponavljajte 'seti se' - pozitivna poštapalica deluje boljeod 'ne zaboravi'.











10 stvari koje najčešće zaboravljamo:



Uzvratiti propušten poziv

Odgovoriti na mejl

Imena ljudi

Čestitati rođendan

Napuniti mobilni

Zaliti cveće

Odgovoriti na poruku

Uzeti ključ od stana

Uzeti odštampane papire

Godišnjice braka ili veze





Šta još pomaže za bolje pamćenje?



Redovno vežbanje

Hrana poput brokolija, lososa i spanaća

Princip 'radi jednu po jednu stvar' - previše toga odjednom ometa koncentraciju.




 


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/24sata.hr

Povezane vesti:


>