Zdravlje

Ljubav

Namirnice kojima uništavate imunitet!

Osim spavanja, vežbanja i smanjenja stresa, sadržaj hranljivih sastojaka u namirnicama koje jedete može uveliko da utiče na to koliko ste dobro pripremljeni za borbu protiv bolesti. Namirnice kojima uništavate imunitet! 

Namirnice kojima uništavate imunitet! Svet Plus

Način života i ishrana značajno utiču na to koliko vaš imuni sistem može da se zaštiti od bolesti i koliko brzo se oporavljate.


Osim spavanja, vežbanja i smanjenja stresa, sadržaj hranljivih sastojaka u namirnicama koje jedete može uveliko da utiče na to koliko ste dobro pripremljeni za borbu protiv bolesti.

"Voće, povrće, celovite žitarice, nemasni proteini, orašasti plodovi i semenke, održaće vaš imuni sistem zdravim kako bi vas zaštitio kada je najpotrebnije", kaže dijetetičarka Margi Saidel za "Real Simple".Loše prehrambene navike, koje uključuju hranu i pića niske hranljive vrednosti, mogu da miniraju vaš imuni sistem. Preterano uživanje u njima usko je povezano s gojaznošću, dijabetesom i drugim hroničnim bolestima. Prema Saidel, ta ista hrana može da ugrozi vaš imuni sistem i njegovu sposobnost da vas održi zdravim. Evo što ona savetuje da izbegavate.Gazirani sokovi
"Gazirani sokovi puni šećera ne donose ništa osim praznih kalorija", kaže Saidel.

Prekomjerna konzumacija šećera doprinosi gojaznosi i srodnim hroničnim bolestima, te može da poveća upalu i ugrozi čovekovu sposobnost borbe protiv bolesti.

Alkohol
Ako imate oslabljen imunitet, možda preterujete s alkoholom.

"Prekomerno uživanje u alkoholu može dovesti do smanjene sposobnosti vašeg tela da se bori protiv bolesti, a može vas učiniti i osetljivim na upale pluća i druga stanja, sporije zarastanje rana i da uspori oporavak od bolesti", kaže Saidel.
Gotova smrznuta hrana
U nedostatku vremena možda ponekad posežete za gotovom smrznutom hranom, ali ona vas ne štiti od bolesti.

"Sadržaj natrijuma, šećera, zasićenih masti i rafinisanih ugljenih hidrata u takvoj hrani je visok, a ima malo hranljivih sastojaka i vlakana", objašnjava Saidel.Ostale teme vezane za zdravlje i mršavljenje, možete pronaći OVDE 
 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Index

Povezane vesti:


>