Zdravlje

Ljubav

Boja zidova može da utiče na vaše mentalno zdravlje i produktivnost!

Neraspoloženi ste i ništa vam ne polazi za rukom? Boja zidova može da utiče na vaše mentalno zdravlje i produktivnost, kažu psiholozi.

Boja zidova može da utiče na vaše mentalno zdravlje i produktivnost! Svet Plus

Čitav dan ste loše raspoloženi, posao tek otaljavate, ništa vam ne ide kako bi trebalo... Psiholozi kažu da bi to moglo da ima veze sa bojom zidova u prostoru u kome provodite vreme.


Istraživanje u Velikoj Britaniji je pokazalo da je većina kancelarija okrečena u belu (33 odsto), odnosno sivu boju (21 odsto).


Iako je ovaj izbor sa svim logičan jer se smatra da su neutralne boje najzahvalnije za kombinovanje sa nameštajem, ali i smirujuće, ispostavilo se da one ipak nisu najbolji izbor.


Kako navodi psiholog Li Čejmbers, studije su utvrdile da neutralne boje mogu da izazovu tugu i depresiju, naročito kod žena.


Sa druge strane, muškarci najslabije rade u prostorijama sa ljubičastim i narandžastim zidovima.


Boja koju u skoro svim slučajevima treba izbegavati je crvena.

“Crvena prirodno privlači oko i nije slučajno izabrana za hitne službe. U kućnoj kancelariji, crvena može da bude previše stimulativna, što dovodi do gubitka koncentracije i fokusa, zbog čega se postepeno povećava opasnost od grešaka ili konflikta”, navodi Čejmbers.Ipak postoji jedno mesto gde se crvena boja savršeno uklapa.

“Utvrđeno je da crvena podstiče rad srca i protok krvi, i zbog toga je idealna za teretane”, kaže Čejmbers.
Kao najbolji izbor Li navodi plavu i zelenu boju.

“Plava je poznata kao boja produktivnosti. Promoviše smirenost, koncentraciju i emotivni balans koji omogućava maksimalni učinak na poslu. Ipak, previše plave boje može da vas učini previše opuštenima i smanji vašu kretivnosti, pa razmislite o tome da je “razbijete” nekim toplim bojama. Zelena je boja staloženosti i rasta, smanjuje umor oka i na taj način poboljšava pažnju i fokus”, objašnjava Čejmbers i dodaje da je zelena, iako je manje produktivna od plave, ipak najbolja za vaše opšte dobro.


Ostale teme vezane za zdravlje i mršavljenje, možete pronaći OVDE 


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Objektiv.rs/metro.co.uk

Povezane vesti:


>