Style

Ljubav

Žuta i siva su boje za 2021. godinu!

"Pantone", svetski autoritet u svetu boja, kao i svake godine bira onu koja će na simboličan način predstaviti godinu pred nama. Žuta i siva su boje za 2021. godinu!

Žuta i siva su boje za 2021. godinu! Svet Plus
Prošle godine je to bila klasično plava, dok će 2021. godina biti obeležena sa čak dve boje: žuta Illuminating i siva Ultimate Gray.

Ovo je prvi put u istoriji da siva boja bude izabrana za boju godine a nije prvi put da se biraju dve boje. Naime, 2015. godine odabrane su roze kvarc i sereniti.Dizajneri kažu da u godini koja će ostati zapamćena kao godina epidemije na svetskom nivou, izbor ove dve boje, sive i žute, ima simboličku vrednost, jer na perfektan način obeležava tešku godinu koja je za nama i nadu u novu bolju godinu.Na sajtu Pantone-a može se pročitati da boja godine ima uticaj na proizvode i odluke koje se tiču kupoprodaje u različitim sektorima, od mode preko nameštaja i unutrašnjeg dizajna kao i industrijskog dizajna, pakovanja proizvoda i grafičkog dizajna.


Tako da je izbor ovih boja rezultat detaljne studije koja je uzela u obzir mnoge faktore koji uključuju i razne trendove na svetskom nivou (moda, bioskopi, umetnost, dizajn), obraćajući pažnju i na to kako određene boje utiču na ljude na psihološkom nivou.


Svetski dizajneri smatraju da je siva poslednjih godina dosta popularan izbor u uređenju doma i mnogi je nazivaju „novom belom" i u kombinaciji sa žutom dobitna kombinacija.


Dve boje za 2021. godinu Pantone 17-5104 Ultimate Gray i Pantone 13-0647 Illuminating, „neminovno preslikavaju određene ključne elemente godine koja je za nama i one koja je pred nama – otpornost i nadu“, objasnio je direktor Pantone Color Instituta. 


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/RTS

Povezane vesti:


>