Ostalo

Sme�no

Srpska Nova godina, Sveti Vasilije Veliki ili Mali Božić! (VIDEO)

Sveti Vasilije Veliki, Srpska Nova godina ili Mali Božić je praznik koji se slavi sedam dana posle Božića, odnosno 1. januara, pa starom, a 14. po novom kalendaru.

Srpska Nova godina, Sveti Vasilije Veliki ili Mali Božić! (VIDEO) Screenshoot/Youtube




Sveti Vasilije je bio jedan od najobrazovanijih otaca hrišćanske crkve. Kao mlad napustio je rodno mesto i otišao u Atinu gde je izučio filozofiju, retoriku, gramatiku. U zrelijim godinama, napušta svoju pravničku profesiju i posvećuje se Bogu. Premunuo je 1. januara kada hrišćani slave praznik posvećen njemu. Međutim, naziv Mali Božić koji se u našem narodu koristi za ovaj praznik je svakako primereniji, ako se uzmu u obzir običaji koji se tada praktikuju.

Na ovaj dan se u našem narodu nastavljalo praznovanje Badnjeg dana i Božića. Negde se unosio badnjak u kuću i dolazio je položajnik. Zavisno od kraja, čuvali su se određeni badnjedanski i božićni rekviziti koji su se na ovaj dan koristili za različita gatanja i magijske radnje. Zavisno od kraja to se odnosilo na delove badnjaka, božićne pečenice, božićnu slamu, komade česnice i dr.








Tako su se delovi božićne pečenice, posebno glava, čuvali i pripisivan joj je poseban značaj. U pojedinim delovima Šumadije stavljali bi je u mravinjak, da bi u godini koja nastupa bilo stoke kao mrava.








Na Mali Božić mesio se i kolač sličan česnici. Nazivali su ga vasilicom, a u njega su, kao i u česnicu, stavljali različita znamenja koja su simbolizovala zdravlje, bogastvo, napredak. I vasilicu bi lomili i prema tome određivali šta ih čeka tokom godine. U nekim krajevima spremali su se i kolači, male pogače, koje su se takođe nazivale vasilicama. U zavisnosti od kraja nazivali su je i papuljica, gruvanica, maslenica.







Kao i za ostale praznike početkom godine i za ovaj se mnogo gatalo i na različite načine pokušavalo da se otkrije kakva će biti godina koja dolazi, a najviše kakva će biti letina, jer je od nje zavisila i egzistencija čitavog domaćinstva.

Kao i na Božić, i na ovaj dan se gledalo kakvo je vreme, pa ako je oblačno i sa padavinama, verovalo se da će biti plodna godina, a ako je vedro, biće suša.




 



 

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/gminfo.rs

Povezane vesti:


>