Ostalo

Sme�no

Danas je Svet Stefan: Iznesite ovo iz kuće! (VIDEO)

Danas je Svet Stefan! Za Stefandan se šaljivo kažu da je slave škrtice jer siti gosti posle Božićnog slavlja teško da mogu mnogo da pojedu i popiju. Iznesite ovo iz kuće!

Danas je Svet Stefan: Iznesite ovo iz kuće! (VIDEO) Screenshoot/Youtube




Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavajupraznik posvećen Svetom prvomučeniku i arhiđakonu Stefanu.


Stefandan ili Stevanjdan je prva krsna slava nakon Božića i slave je brojne porodice u Srbiji. Uvek se slavi 9. januara. Obeležen je kao crveno slovo u kalendaru.



Mnoštvo je narodnih običaja i verovanja o Stevanjdanu, a jednu stvar danas obavezno treba uraditi.


Postoji veliki broj narodnih običaja vezanih za Stevanjdan. Najrasprostranjeniji je onaj da se tog dana iznosi božićna slama iz kuće. Pažljivo pometena, slama se nije bacala, jer se verovalo u njenu plodotvornu moć, pa je stavljana radi podsticanja roda i napredovanja, u raklje drveća voćaka, u pčelinjak ili privredne zgrade.



Za Stefandan se šaljivo kažu da je slave škrtice jer siti gosti posle Božićnog slavlja teško da mogu mnogo da pojedu i popiju.







Kult Svetog Stefana Prvomučenika je vrlo razvijen u srpskom narodu i podignuto je više od 40 hramova sa njegovim imenom. Pomen arhiđakonu Stefanu crkva daje četiri puta godišnje, a 15. avgusta se slavi Prenos moštiju Svetog Stefana ili letnji Sveti Stefan, ponegde poznat i kao Stevan Vetroviti.









Sveti Stefan bio je krsna slava dinastije Nemanjić i zaštitnik svih vladara iz ove porodice. Njegov lik se nalazio na reversu vladarskog pečata i na bazi kovanica.


Kao krsnu slavu svetitelja slavi i Republika Srpska koja je i osnovana 9. januara 1992. godine.



 


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>