Ostalo

Sme�no

Kada srce prestane da radi, mozak nastavlja i čovek je svestan...

Nova istraživanja potvrđuju činjenicu koju su naveli ljudi koji su doživeli kliničku smrt. Kada srce prestane da radi, mozak nastavlja i čovek je svestan svega još izvesno vreme... 

Kada srce prestane da radi, mozak nastavlja i čovek je svestan... Svet Plus





Ljudski mozak još uvek radi nakon što srce prestane, drugim rečima, mozak zna da ste mrtvi. To je pokazalo istraživanje provedeno na Univerzitetu Stony Brook School of Medicine u Njujorku. Osobe koje umru ipak ostaju još neko vreme svesne svega što se oko njih događa, napominju naučnici.



Oni koji su preživeli srčani udar i "vratili se" nakon kliničke smrti, često svedoče kako su znali što se oko njih događalo, čuli su i kada su lekari proglasili vreme njihove smrti, odnosno, vreme kada im je srce prestalo da radi.




Voditelj istraživanja, doktor Sem Parnia sa spomenutog Univerziteta, pojasnio je kako se tokom istraživanja pokazalo da osobe koje se "vrate u život", nakon tog iskustva, imaju pojačanu želju da pomognu drugima.



"Opisivali su svoja iskustva kako su gledali doktore i medicinsko osoblje kako rade i pokušavaju ih spasiti, bili su svesni svega", rekao je Parnia za LiveScience:









Doktori proglašavaju vreme smrti kada srce prestane raditi, ali mozak je i dalje "živ". Kada se osobi sa zastojem srca daje veštačno disanje i masaža srca kako bi se vratila u život, mozak tada dobija 50 posto potrebnog kiseonika, pojašnjava, što održava neke njegove funkcije.



Moždane ćelije mogu biti aktivne još i satima nakon što srce prestane da radi, piše Daily Mail. Što duže pružate umirućem veštačno disanje i masažu srca, duže će se održavati i ta delimična moždana aktivnost, ali na usporenijem nivou.



 


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Still

Povezane vesti:


>