Zdravlje

Ljubav

Bršljen kao lek! Koristite samo listove na ovaj način!

Bršljen kao lek! Reč je o vrlo lekovitoj biljci koja se koristi od najdavnijih vremena. Odličan je ko ima problem sa "kurjim okom" ali i protiv celulita. Koristite samo listove na ovaj način!

Bršljen kao lek! Koristite samo listove na ovaj način! Svet Plus




Izuzetno otporan bršljen može potpuno da obraste oko cele kuće i stabla, pa ga ljudi katkad smatraju nepoželjnim ili doživljavaju tek kao ukras. Ali, reč je o vrlo lekovitoj biljci koja se koristi od najdavnijih vremena - cvetovi umočeni u vinu preporučivali su se kod proliva, glavobolje i bolesti uha. Danas su listovi bršljena najčešći sastojak sirupa protiv kašlja, ali i krema protiv celulita.


Bršljen (Hedera helix) je penjačica koja u prirodnim staništima raste na stablima drveća, boreći se na taj način da dođe do svetla. Svojim snažnim vrežama može da uguši i manja stabla. Neobično dobro prilagodio se i građevinama, pa raste po zidovima. Iako može da ošteti nekvalitetniju fasadu, njegova velika prednost je što deluje kao prirodni materijal za izolaciju, budući da zimi zadržava listove i svojim bujnim rastom sprečava gubitak toplote. Dobro podnosi senovita mesta.

 

Kesten je jako zdrav! Deset razloga da ga konzumirate i kako da ga pripremite!



Listovi bršljena su kožasti, sjajni, vrlo raznolikog oblika. Za upotrebu mogu da se beru tokom cele godine, ali najkvalitetniji su oni ubrani u maju ili junu, sa dna biljke. Plod im je crna bobica veličine 8 do 20 mm koja zri u proleće. S njima je potrebno biti oprezan, jer kod manje dece nakon konzumiranja bobica dolazi do grčeva u stomaku i povraćanja.



Srećom, bobice su prilično gorke, pa ih deca obično ne jedu u velikim količinama. Listovi bršljena sadrže veliki broj aktivnih sastojaka (saponozide, saponine, flavonoide i druge). Nauka je pomno istražila biološka svojstva ovih molekula i tako objasnila efikasnost bršljena koja je poznata već vekovima. Ekstrakt bršljena je ekspektorans, odnosno olakšava iskašljavanje, hederasaponin opušta mišiće bronhija (spazmolitik) i olakšava disanje, dok alfa hederin smanjuje preterano stvaranje sluzi u plućima. To dualno delovanje čini bršljen delotvornim i kod suvog i kod produktivnog kašlja. Bršljen ima prednost pred drugim tipovima klasičnih biljaka ekspektoransa, jer ne samo da olakšava iskašljavanje, nego i reguliše samo stvaranje sluzi.

 
 

Ne možete da smršate zbog godina? To je najveća zabluda!




Sastojci bršljena su delotvorni i protiv patogenih gljivica i bakterija zbog čega se bršljen primenjuje i spolja, kod gljivičnih infekcija kože. U tu svrhu se primenjuju kupke od bršljana. U novije vreme otkriveno je delovanje na proširene vene i celulit, pa se bršljen dodaje i kozmetici.










Pet načina upotrebe bršljenovih listova

 

1. Tinktura u sirćetu

 

Sitno isecite bršljenovo lišće i njime napunite teglu. Do vrha nalijte jabukovo sirće i ostavite da stoji na toplom mestu nedelju dana. Ova tinktura je odličan lek protiv kožnih bolesti - obolelo mesto treba mazati tinkturom 10 dana.

 

2. Kuvano vino

 

Sitno isecite 50 g svežih listova i stavite u litar crnog vina. Lagano kuvajte da se količina tečnosti upola smanji, procedite, ohladite i dodajte još 500 ml kuvanog vina. Po jedna čaša pije se 8-10 dana pre doručka kao lek protiv žučnih, bubrežnih i mokraćnih kamenaca.



3. Protiv kurjih očiju

 

Dobro usitnjena četiri sveža lista bršljena treba svako veče staviti na kurje oko, dobro umotati gazom i ostaviti da tako stoji najmanje jedan sat. Nakon 7-10 dana kurje oko će da omekša tako da će biti lako ukloniti ga.

 

4. Kupka od bršljena

 

Prelte 40 g listova litrom kipuće vode, ostavite da stoji 15 minuta, iscedite i izlte u kadu punu vode. Ova kupka pomaže protiv gljivičnih oboljenja kože i za ublažavanje simptoma reumatskih bolesti.

 

5. Protiv uboda insekata

 

Kod uboda ose ili pčele bol možemo da ublažimo tinkturom bršljena, a ako je nemamo možemo da posegnemo za svežim sokom od zgnječenih listova bršljena. List bršljena možemo da sameljemo u mašinu za mlevenje mesa, umočimo u alkohol sat-dva, protisnemo kroz gazu i upotrebimo.



Kupka i ulje ukloniće naslage celulita

 

Potopite suvi list bršljena u hladno ceđeno ulje poput badema, marelice, suncokreta ili masline, ostavite mesec dana i procedite. Ovo ulje koristi se protiv celulita, tegoba s venama i gljivičnih infekcija kože. Zahvaćena mesta treba redovno mazati uljem, a dobro ga je kombinovati s kupkama.



Čaj od bršljena pije se samo kraće vreme

 

Čaj od bršljrna priprema se od jedne kašičice suvih listova (0,9 grama). Treba ih preliti šoljicom vruće vode i ostaviti da odstoji 10 minuta. Zasladite ga medom i pijte po dve do tri šoljice dnevno. Koristite ga i spolja, za noge, ako ste skloni gljivičnim infekcijama, kao i za ispiranje rana. Čaj pijte samo kraće vreme (najduže dve nedelje). Ovaj čaj katkad se koristi i za za reumatske tegobe, za čišćenje kože i čišćenje krvnih sudova.








 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/24sata.hr

Povezane vesti:


>