Ostalo

Sme�no

Snežna kugla iz domaće radinosti!

Snežna kugla iz domaće radinosti! Stižu praznici koji će ove godine usled poznatih okolnosti biti nešto drugačiji. To ne znači da ih treba preskočiti, već samo obeležiti u nešto drugačijem maniru. Zbog toga iskoristite svoju veštinu i kreativnost. 

Snežna kugla iz domaće radinosti! Screenshoot/Youtube





Snežne kugle ne samo da će ulepšati svaku prostoriju, već će biti i veoma originalan poklon. Deca će posebno biti oduševljena, naročito ako ih budete pravili zajedno.



Postoje dve varijante za pravljenje snežne kugle. Jedna krajnje jednostavna, i druga za nijansu komplikovanija ali i lepša. Proučite obe, pa odaberite onu koja vam više odgovara.




Prva varijanta

Najvažnije je da odaberete odgovarajuću figuru ili figurice. Pošto je u pitanju proslava Nove godine i Božića mislite u pravcu Deda Mraza, Sneška Belića, patuljka, pingvina, jelena, irvasa, jelke, sanki, klizaljki…




Materijal

Staklena tegla sa metalnim ili plastičnim poklopcem
Keramičke ili plastične figurice
Emajl boja
Četkica za slikanje
Šmirgla
Epoxy smola
Destilovana voda
Glicerin
Šljokice








Izrada

Pošto izaberete veličinu tegle koja vam odgovara, ofarbajte poklopac uz pomoć emajl boje i četkice za slikanje. Izaberite neku prazničnu nijansu kao što je crvena, zelena, srebrna, ili zlatna. Nakon što se poklopac osuši, šmirglom obradite unutrašnji deo, a zatim uz pomoć epoxy smole fiksirajte figuricu ili figurice, pa ostavite da se stvrdnu na podlozi. Destilovanom vodom napunite teglu skoro do vrha, uspite krupnije šljokice i malu količinu glicerina, koji će omogućiti da te iste šljokice ne padnu brzo na dno. Dobro zatvotite teglu poklopcem na kom su figurice, i okrenite teglu tako da poklopac bude postolje na kom će vaša snežna kugla stajati.










Druga varijanta

Ova opcija je za nijansu lepša jer je podloga za snežnu kuglu drvena. Zato će ona delovati retro i sentimentalno, pa tako probuditi stare uspomene, i u isto vreme kreirajte nove.



Materijal

Staklena tegla
Keramičke ili plastične figurice
Pištolj za lepak
Okrugli komad debljeg drveta
Okrugli komad lepenke
Destilovana voda
Glicerin
Šljokice









Izrada

Pošto odaberete staklenu teglu, obavezno uzmite okrugli komad debljeg drveta koji je znatno širi od obima na otvoru tegle. Na ovaj komad drveta uz pomoć pištolja za lepak fiksirajte lepenku iste veličine, a zatim na nju zalepite figuricu po izboru. Dok se sve to suši, u teglu sipajte destilovanu vodu, malo glicerina, i dosta šljokica. Sada uz pomoć pištolja za lepak napravite debeli krug lepka na drvenoj podlozi, tačno na onom mestu koje će nalegnuti na obod tegle. Brzo poklopite teglu sa figuricom, pa tamo gde se drvo i staklo poklapaju dodatno učvrstite lepkom. Pošto konačno okrenete snežnu kuglu, još jednom na mestu gde se tegla spaja sa drvenom podlogom dodajte lepak, kako biste dodatno učvrstili vašu rukotvorinu.









 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/citymagazine.rs

Povezane vesti:


>