Zdravlje

Ljubav

Kesten je jako zdrav! Deset razloga da ga konzumirate i kako da ga pripremite!

Miris pečenog kestena koji se širi ulicom svima nam je dobro poznat, ali možda ne znate sve prednosti koje ima po zdravlje. Kesten je jako zdrav! Deset razloga da ga konzumirate! Evo kako da ga pripremite!

Kesten je jako zdrav! Deset razloga da ga konzumirate i kako da ga pripremite! Svet Plus




Blago je slatkastog ukusa i ima široku primenu u kulinarstvu. Sadrži manje masti od ostalih orašastih plodova, visok procenat skroba i vitamin C. U prodavnicama zdrave hrane može se naći i kestenovo brašno koje se koristi za pravljenje hleba i peciva.


Pri kupovini kestena birajte veće plodove koji su sjajni i bez rupica na ljusci. Čuvajte ih na hladnom mestu do dve nedelje. Ako se tokom ovog perioda pojave rupice zahvaćeno kestenje odmah uklnite od zdravog.



Kesten možete koristiti u najrazličitijim receptima a evo 10 razloga zbog kojih obavezno treba da ga uvrstite u zimsku ishranu:




1.Brzo zasićuje - Zbog visokog sadržaja biljnih vlakana i složenih ugljenih hidrata, kesten brzo izaziva osećaj sitosti. Naravno, to je poželjno u kontroli težine.

2. Dobar za zube i kosti – Zbog kombinacije kalcijuma, fosfora i magnezijuma ima izuzetan uticaj na zdravlje kostiju i zuba.

3. Stimuliše funkcije nervnog sistema – Bogat mineralima i vitaminima B grupe, pospešuje dobro zdravlje nervnog sistema i sprečava neurološke promene i oboljenja.

4. Koristan u ishrani dijabetičara – Zbog spore apsorpcije ugljenih hidrata i nepodizanja naglo insulina u krvi, koristan je u ishrani dijabetičara.

5. Sadrži sve esencijalne amino kiseline – Ovo je posebno značajno za osobe koje su na veganskoj ishrani, stare osobe i sportiste.









6. Brašno od kestena je namirnica bez glutena – Ovo ga čini idealnim u ishrani osoba sa celijakijom i osoba u različitoj meri osetljivih na gluten.

7. Kesten je dobar u borbi protiv anemije – sa visokim je sadržajem govožđa i u kombinaciji sa nekim svežim voćem (zbog vitamina C) pomaže kod anemije i umora.

8. Kesten ima efekat kardio-štita – Time što sadrži dobre masnoće i obezbeđuje dobru proporciju omega 3 i 6 masnih kiselina, kesten štiti srce.

9. Dobar za osobe sa visokim krvnim pritiskom – Zbog niskog sadržaja natrijuma a visokog kalijuma, odličan je u ishrani osoba koje boluju od hipertenzije. Njegovo diuretično dejstvo, čini ga pogodnim za osobe kod kojih se zadržava voda u organizmu.

10. Čuva crevni sistem i imunitet – Bogat biljnim vlaknima, omogućava dobar rad crevnog sistema, dobro stanje bakterijske flore, sprečava konstipaciju i poremećaje creva što sve zajedno blagotvorno deluje i na imunitet.









Biranje i čuvanje kestena

Kesten je u prodaji od oktobra do marta. Pošto kesten spada u grupu orašastog voća, treba posebno voditi računa o njegovom skladištenju. Podložan je oksidaciji kada masti dođu u kontakt sa vlagom i vazduhom.



Kada se kupuje kesten u ljusci, potrebno je osetiti njegovu težinu i odstraniti kestenaste orahe koje je zahvatila buđ. Treba ga čuvati u frižideru.




Priprema kestena za jelo

- Kesten ima izuzetno prijatan slatkast ukus. Bez obzira što se na našem području koristi kao desert, u mnogim drugim se koristi i kao dodatak slanim jelima.

-  Koristi se u sirovom, kuvanom ili pečenom stanju.

- Glavni je sastojak u pripremi smese za punjenje ćurki, povodom Dana zahvalnosti u Americi.

- Brašno od kestena se koristi u toskanskim receptima kao dodatak palenti, slatkom hlebu, biskvitima, kolačima, supama ili sladoledu.




- U nekim kuhinjama kesten se koristi i kao sladak krompir.

-   “Marron glace” je izuzetno popularan slatkiš u Evropi ). Krupno oljušteno kestenje se potopi u vodu. Potom se uroni u sirup od vanile i šećera te zagreje. U sirupu treba da ostane nekoliko dana. Posle se svaki kesten izvadi iz sirupa i suši na toploti ili suncu pre pakovanja.


Kesten iz rerne:

Treba vam sveže kestenje i oštar nož, da bi napravili rezove na sredini svakog kestena. Onda postavite kestenje u loncu za kuvanje, stavite malo vode i soli. Stavite ih na vatru dok voda ne provri. Zatim uklonite kestenje iz posude, prenesite u tepsiju i stavite ih u zagrejanu rernu na 220 stepeni.


Pecite kestenje 15 minuta. Pečeni kesten pokrijte krpom ili ih stavite u plastičnu kesu. Potrebno je ostaviti kestenje da odstoji desetak minuta kako bi se lakše ljuštilo.


Ostale teme vezane za zdravlje i mršavljenje, možete pronaći OVDE  



 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Still

Povezane vesti:


>