Ostalo

Sme�no

Keks: Božićne kućice, pahuljice i stakleni kolači! (RECEPT)

Svi već razmišljaju o kolačićima kojima će obradovati svoje najmilije, ako ste i vi o tome razmišljali na pravom ste mestu! Keks, kao Božićne kućice, pahuljice i stakleni kolači...

Keks: Božićne kućice, pahuljice i stakleni kolači! (RECEPT) Foto: Minjina kuhinjica






Potrebno za keks:

220 g maslaca
200 g šećera
1 vanil šećer
1 jaje
½ kašičice praška za pecivo
1 kašika začina za medenjake
440 g brašna
20 g čokolade u prahu





Kraljevska glazura (Royal icing):

1 belance
200 gr šećera u prahu
1 kašika limunovog soka
½ kašičice gustina





Priprema:


 Maslac izmiksati sa šećerom i vanilom, a onda dodati i jaje. Kad se sve dobro sjedini, dodati i brašno koje smo prethodno sjedinili sa praškom za pecivo, začinom za medenjake i čokoladom u prahu. Testo dobro umesiti rukama, a onda ga podeliti na dva dela i svaki deo posebno uviti u rastegljivu foliju i staviti u frižider. Ostavite 30 minuta da se testo ohladi. Uzeti prvi deo testa i na pobrašnjenoj radnoj površini razvući na 5 mm debljine. Iseći kuće po konturama šablona.









Složiti na pleh na koji smo prethodno stavili papir za pečenje. Tako uraditi i sa drugim delom testa.


Pleh staviti u zamrzivač na 10 minuta, dok se rerna ne ugreje na 200 °C. Izvaditi pleh iz zamrzivača i odmah ubaciti u zagrejanu rernu i peći oko 10 minuta.



Kada se keks skroz ohladio, dekorisati  kraljevskom glazurom.



Belance viljuškom umutiti, a zatim dodati šećer, sjedinjen sa gustinom i mešati dok smesa ne postane gusta i glatka. Sipati limunov sok i još malo umutiti. Glazuru podeliti u nekoliko činija i dodati joj prehrambenu boju po želji. Glazure sipati u kese ili napravite fišek od papira za pečenje. Kese neka budu dobro zatvorene da se glazura ne bi osušila. Prvo iscrtajte vrata i prozore, a onda dodajte sneg i ostale detalje po želji. Ostavite na sobnoj temeparturi, najmanje 2 h da se glazura stegne i osuši a onda čuvajte u dobro zatvorenoj kutiji za kolače.  



Napomena: 

Šablon za kućice isecite od tanjeg kartona, a veličinu i oblik radite po želji. Umesto začina za medenjake možete staviti samo cimet. Od ove količine napravila 2 puna pleha kolača, pa pored kućica bilo i jelkica, većih i manjih, čizmica i pahulja.





 




Stakleni kolači


Stakleni kolači, pored toga što su ukusni, mogu biti i novogodišnji ukras.



Potrebno za testo:

200 gr maslaca
100 gr šećera
1 jaje
1 žumance
½ praška za pecivo
400 gr brašna
1 kašičica đumbira u prahu
2 kašike kakaa (po želji)



U sredini svakog oblika izvadite još jedan manji krug, zvezdu, srce itd. Štapićem za rašnjiće napravite rupu na mestu gde ćete kasnije provući konac ili trakice. Za ove kolače su vam potrebne staklaste bombone bez punjenja. Bombone stavite u  jaču kesu, zatim oklagijom par puta udarite po njima da se skrcaju. Što sitnije bombone, to su bolje jer će se brže topiti prilikom pečenja. Slomljene bombone stavite u sredinu svakog kolača koje ste prethodno stavili na pleh obložen papirom za pečenje.






Nemojte mnogo stavljati bombona, jer kada se istope, počnu da kipe i onda umažu ivicu kolača. Pecite u zagrejanoj rerni desetak minuta.



Pečene kolače ostavite u plehu da se prohlade i bombone stegnu, zatim ih prebacite na rešetku da se skroz ohlade. Možete ih ukrasiti kraljevskom glazurom ili ostaviti bez nje.



Još recepata možete pogledati OVDE.



 


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Minjina kuhinjica

Povezane vesti:


>