Zdravlje

Ljubav

Voda ujutru na prazan želudac DA ali ovakva voda NE!

Još su drevni Kinezi znali da konzumiranje čaše tople vode na prazan stomak ima brojne zdravstvene pogodnosti. Izbacite ovu lošu naviku iz života! Voda ujutru na prazan želudac DA ali ovakva voda NE!

Voda ujutru na prazan želudac DA ali ovakva voda NE! Svet Plus





Ispijanje tople vode svakog jutra može da pomogne kod brojnih zdravstvenih tegoba, ali treba paziti da temperatura ne prelazi 50 Celzijusa.


Iako zbog tople vode nećete izgubiti kilograme, ona može da pomogne u tom procesu.




Čisti sinuse



Čaša tople vode pomaže kod simptoma infekcije gornjeg disajnog sistema.



"Ako imate zapušen nos pomaže u čišćenju i otvaranju disajnih puteva jer toplota će brže pročistiti sluz. Temperatura tečnosti koju pijemo može da utiče i na simptome prehlade", kaže dr. Nesoči Okeke-Igbokve.





Pomaže zubima

Stomatolog Sanda Moldovan ističe kako je topla voda bolji izbor za zdravlje zuba i protetiku.

"Neke bele plombe zbog hladne vode mogu da se stisnu i na taj način odvoje od zuba", kaže ona i upozorava da vodite računa da voda ne bude prevruća. Preporuka je da bude sobne temperature.




Ukoliko vam ostane čaša vode na ormariću tokom noći, nemojte je sutradan piti, bolje je prospite, tako ćete učiniti sebi uslugu.


Obična voda, za razliku od hrane, ne sadrži šećere ni belančevine, zbog čega je mikrobima lakše da je zagade. Za čudan ukus vode koja je odstajala u čaši preko noći postoji objašnjenje.








Naime, kako je voda bila izložena vazduhu, upila je nešto ugljen-dioksida i delić tog CO2 pretvorio se u karbonsku kiselinu, što znači da voda na vazduhu menja svoj hemijski sastav.

Kad karbonska kiselina otpusti jedan ili dva protona i pretvori se u bikarbonat ili karbonat, to snižava pH vode, zbog čega ona menja ukus.


Sedeći put kada se uhvatite za čašu vode koja je ostala od sinoć na vašem stolu, setite se da je bila izložena bakterijama i da je u njoj završila i nezanemariva količina prašine. To ne znači da se voda pokvarila, ali zbog svega onoga što se tokom noći nakupilo u njoj razmislite da li da je popijete.








Ostale teme vezane za zdravlje i mršavljenje, možete pronaći OVDE  



 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>