Ostalo

Sme�no

Kolač od bundeve pun vitamina! Jača imunitet, dobar za varenje! (RECEPT)

Bundeva se može konzumirati sirova, kuvana, pečena ili pržena. Pored mesnatog dela, koriste se i njene semenke kojih ima mnogo s obzirom na ukupnu masu ploda. Odličan slatkiš sa mnogo zdravih sastojaka! Kolač od bundeve i jabuka, pun vitamina! Jača imunitet i dobar je za varenje!

Kolač od bundeve pun vitamina! Jača imunitet, dobar za varenje! (RECEPT) Screenshoot/Instagram





Semenke bundeve sadrže neuporedivo veću energetsku i hranjivu vrednost od mesnatog jestivog dela bundeve. One sadrže 30 odsto belančevina, od 25 do 38 odsto masnog ulja, oko 5 odsto smole, eterično ulje, šećer, pektin i enzime, kao što su kukurbitin, fitosteron i tokoferol.



Od semenki bundeva, hladnim ceđenjem, se dobija ulje koje je zapravo ekstrakt semenki sa svim njenim lekovitim svojstvima. Ulje je takođe lako svarljivo, puno nezasićenih masnih kiselina koje sadrže sve naše ćelije tela i podstiče regeneraciju ćelija, jačanje imunološkog i nervnog sistema.



Ulje od semenki bundeva sprečava nastanak i razvoj arteroskleroze, razbija krvne ugruške i naslage na zidovima krvnih sudova i tako štiti od srčanog, ali i moždanog udara.



 




Potrebno:

500 g jabuka

300 ml biljnog mleka (sojino, zobeno, susamovo ili bademovo)

200 g bundeve


100 g samlevenih badema 100 g urmi

2,5 kašike šećera

100 ml maslinovog ulja (može i suncokretovo)

200 g brašna (integralno ili belo)

100 g heljdinog brašna

1 kašika cimeta

1 kašičica začina za medenjake (miks đumbira, anisa, muškatnog oraščića, cimeta itd.)

1 prašak za pecivo (10g)





Premaz:

1 kašika javorovog sirupa

1 narandža (sok)

1 kašika ekspandiranog prosa kvinoje ili riže

50 g crne čokolade





 



Priprema:


Bundevu narežite na tanke duguljaste listiće, kao veliki čips. Premažite ovlaš s malo ulja i ostavite sa strane.

Jabuke narendajte i pomešajte sa začinima, šećerom i mlevenim bademima.

Urme, ulje i mleko izblendajte u finu glatku smesu zatim ulijte u miks jabuka i badema te postepeno dodajte brašno koje ste prethodno pomešali s praškom za pečenje.

Sve izlijte u lim za pečenje i u to utaknite tanko narezanu bundevu. Lepo sve do dna, a po želji neka deo bundeve malko viri van, kao listići.

Pecite na 180°C oko 30 minuta ili dok biskvit ne bude dobro pečen. On mora ostati malo vlažan zbog jabuka unutra, ali na drvenom štapiću ne sme biti mokre smese brašna.

Javorov sirup pomešati sa sokom od naranče te tom smesom premažite površinu pečenog kolača, a čokoladu otopite i njome premažite samo listiće bundeve koji vire ili po želji pokapajte mestimično po celom kolaču. Sve završite tako što ćete posuti ekspandirano proso, kinoju ili rižu.



 



Još recepata možete pogledati OVDE.


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Kreni zdravo

Povezane vesti:


>