Zdravlje

Ljubav

Ne možete da smršate zbog godina? To je najveća zabluda!

Ne možete da smršate zbog godina? To je najveća zabluda u koju trebate odmah da prestanete da verujete! Pogledajte ovih deset saveta za mršavljenje koji deluju kod svih!

Ne možete da smršate zbog godina? To je najveća zabluda! Svet Plus






O svemu, pa i o mršavljenju možemo pročitati istine, ali i zablude.


Kada je reč o zabludama, pored one da ako želite ne smete skoro ništa da jedete, jedna od najčešćih, ali i najvećih jeste ona da ćete, što ste stariji, teže smršati.


Velika studija, koja je sprovedena u periodu između 2005. i 2016. godine je pokazala i dokazala suprotno.


Dakle, ukoliko ste na dijeti, a ne mršavite, pravite neku grešku, ali godine sa tim nemaju apsolutno nikakve veze.



Sve je u ispravnom planu.

Navedena studija ispituje korelaciju između gojaznih osoba i njihove životne dobi. Autori studije otkrili su da su pacijenti stariji od 60 godina mogli napraviti promene načina života kako bi smršali jednako efikasno kao i mlađi ispitanici.



U periodu između 2005. i 2016. godine autori studije su odabrane ispitanike koji su uključeni u plan promene životnih navika sa ciljem mršavljenja. Ispitanici su podeljeni u dve skupine, one starije i one mlađe od 60 godina.



Bez obzira koliko dugo su ispitanici bili izloženi navedenom planu, rezultati u procesu mršavljenja između mlađih i starijih ispitanika su bili jednaki: obe su skupine jednako napredovale u skidanju viška kilograma i smanjenju indeksa telesne mase (BMI).









10 saveta za mršavljenje koji kod svih “rade”

Već s jednostavnim promenama u svakodnevnim životnim navikama može se jako puno napraviti na putu mršavljenja i postizanja željene telesne težine, odnosno BMI-ja.



1. Svaki obrok započnite čašom vode

Osim što može donekle da ubrza metabolizam, ova čaša vode će vam doprinieti dodatnom unosu tečnosti kroz dan, ali i smanjenom unosu hrane čime ćete lakše postići kalorijski deficit koji je neophodan i najvažniji za mršavljenje.




2. Dan započnite jajima za doručak

Jaja se sa pravom smatraju savršenom namirnicom, sadrže puno proteina i zdravih masti, a studije (Valder Wal) su potvrdile da jaja doprinose smanjenom unosu kalorija kasnije kroz dan.




3. Redovno pijte zeleni čaj

Među zdravstvenim prednostima konzumacije zelenog čaja nalazi se i doprinos mršavljenju. Katehini, antioksidansi koje nalazimo u zelenom čaju sarađuju s kofeinom (takođe sastojkom zelenog čaja) u posticanju topljenja masnoga tkiva.



4. Probajte dijetu povremenog posta

Intermittent fasting je dijeta koja podrazumijeva izmene vremena posta i vremena unosa hrane u danu, u različitim omerima. Studije pokazuju da post značajno doprinosi mršavljenju, ali ima i niz drugih zdravstveno pozitivnih efekata.



5. Uzmite glukomanan

Vlakno ovog imena je zaslužno za mršavljenje, a funkcioniše tako što nakuplja vodu i smanjuje unos hrane. Studija koju su sproveli Birketvedt i saradnici pokazala je da u poređenju s onima koji ne uzimaju glukomanan, ispitanici koji su ga uzimali imaju značajno veću stopu mršavljenja.









6. Izbacite dodane šećere

Upravo se dodati šećeri smatraju najvećim zlom savremene ishrane. Osim što doprinosi kalorijskom suficitu, šećer potvrđeno doprinosi povećanom riziku od niza bolesti, među kojima su dijabetes tipa 2 i srčane bolesti.



7. Smanjite unos rafinisanih ugljenih hidrata

Radi se o šećerima i žitaricama kojima su odstranjeni vlaknasti, hranjivi delovi. Tu spadaju beli hleb i testenina. Studije pokazuju da rafinisani ugljeni hidrati mogu brzo povećati šećer u krvi, što dovodi do gladi, žudnje za hranom i povećanog unosa hrane nekoliko sati kasnije. Unos rafinisanih ugljenih hidrata čvrsto je povezan s gojaznošću.




8. Jedite iz manjih tanjira

I nikada ne dosipajte hranu. Ova jednostavna metoda se pokazala veoma efikasnom u ukupnom smanjenju kalorija kroz dan.



9. Okružite se zdravim namirnicama

Izbacite iz stana sve namirnice za koje znate da su nezdrave, a zamenite ih zdravim varijantama kako u slučaju gladi ne biste posegnuli za onim što ne trebate da jedete.



10. Vežbajte

Odaberite aktivnost u kojoj ćete uživati, ali i biti redovni i istrajni. Već sa samo 30 minuta aktivnosti na dan olakšaćete proces mršavljenja, ali i poboljšati opšte zdravstveno stanje.





 

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Still

Povezane vesti:


>