Ostalo

Smeno

Vavedenje Presvete Bogorodice! Žene ispoštujete običaje na ovaj dan!

Srpska pravoslavna crkva 4. decembra obeležava jedan od najvećih praznika posvećenih majci Božjoj, Vavedenje Presvete Bogorodice. Žene ispoštujete sledeće običaje na ovaj dan!

Vavedenje Presvete Bogorodice! Žene ispoštujete običaje na ovaj dan! Screenshoot/Youtube
Ovaj dan u crkvenom kalendaru obeležen je crvenim slovom i predstavlja spomen na dan kada je Presveta Bogorodica predata na službu Bogu.Narodna verovanja i običaji

Bogorodica se smatra zaštitnicom žena porodilja i razna su narodna verovanja vezana za moć ikona na kojima je ona predstavljena. Prema narodnim verovanjima, stočari slave Vavedenje kako bi im Bogorodica zaštitila stoku od zveri, a u istočnoj Srbiji su na osnovu vremena toga dana predskazivali rod useva – vedro nebo obećava dobru letinu.U pojedinim takovskim selima je bio običaj da se na sutrašnji dan nakon službe ostane kod crkve i da se tu prvi put pojave sve mlade koje su se udale te jeseni, a u selima južnog Pomoravlja sve žene koje nemaju decu, odlaze u manastir Crkvicu gde se čitavu noć mole kako bi dobile porod.Na ovaj praznik dobro je otići na službu u crkvu. Crveno slovo, post je obavezan.


 


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>