Ostalo

Smeno

Greške koje pravimo kada kuvamo krompir! Izbegnite ih da bude ukusniji!

Kuvan sa korom, krompir uspeva da sačuva čak trećinu svoje količine vitamina C, dok pečen ceo ostaje hranjiv. Greške koje pravimo kada kuvamo krompir! Izbegnite ih da bude ukusniji!

Greške koje pravimo kada kuvamo krompir! Izbegnite ih da bude ukusniji! Screenshoot/Instagram

Definitivno najrasprostranjenija namirnica na svetu. Zanimljivo je da bi, hraneći se samo krompirom, čovek mogao da se održi u životu i to zahvaljujući obilju minerala i vitamina koje ova namirnica poseduje. A upravo te važne vitamine C, B1 i B2, treba znati kako da se sačuva i iz krompira izvuče najbolje, što ćete postići ukoliko nastojite da izbegnete ove 3 najveće greške.
Kuvanje oguljenog i isečenog krompira

Kuvan sa korom, krompir uspeva da sačuva čak trećinu svoje količine vitamina C, dok pečen ceo ostaje hranjiv. Osim toga, kora krompira sadrži fluor, dobro poznat element koji čuva zube i sprečava karijes.


Kada ne možete da izbegnete guljenje krompira učinite to pazeći da skinete minimalan sloj kore jer se ispod nje krije riznica belančevina.Zamrzavanje jela s krompirom

Svež krompir ili jela koja ga sadrže nije poželjno da zamrzavate. Naime, pod temperaturom ispod nule skrob se pretvara u šećer i postaje štetan. Drvene kutije smeštene u tamnim i suvim prostorijama su idealni uslovi za čuvanje krompira. Time će se sprečiti klijanje, koje iz krompira izvlači hranjive vrednosti. Ukoliko klice izrastu, potrebno ih je što pre ukloniti.


 

Punjeni krompir! Ručak za gurmane! (RECEPT)

Podgrevanje krompira

Krompir već termički obrađen ne bi trebalo da podgrevamo, jer nakon zagrevanja gubi svoja nutritivna svojstva. Naime, u samom srcu krompira tokom podgrevanja dolazi do oslobađanja teških metala, tačnije toksičnog solanina koji razbija belančevine u organizmu. Do trovanja neće doći konzumacijom jednog podgrejanog obroka, ali svakako to treba da izbegavate. Nutricionisti preporučuju da krompir jedete ohlađen, jer se tada u njemu povećava otporni skrob.


 

Ludilo krompir! Ručak za koji će vam drugi tražiti recept! (VIDEO)
 Poznati šef Rejmond Blank otkrio je trikove za pečenje krompira – kako ih izrezati, koliko dugo peći, koju masnoću koristiti... 


Ovaj ponosni vlasnik dve Mišelinove zvezdice istaknuo je da bi krompire trebalo nakon guljenja izrezati na četvrtine debele otprilike četiri centimetra. Tako će se postići hrskava korica i mekana unutrašnjost.Sledeći korak jest odabir masnoće. Rejmond tvrdi da bi za pripremu krompira najbolje bilo upotrebiti guščju mast jer ima intenzivan ukus.


- Ako ste vegani, onda birajte suncokretovo ulje. Najgore koje možete odabrati jest maslinovo – da će krompirima gorki ukus - savetuje da prvo kuvate krompire pet minuta, a zatim ih namastite i stavite u pećnicu na 200°C, 30 do 40 minuta.


 

Posne knedle od krompira! Fantastičan prilog uz ribu! (RECEPT)

Od začina, kaže, koristite samo so i biber.Pečeni krompir, presudan je dodatak jelima, a ono što je najvažnije je kako se on priprema.


 

Krompir vam brzo proklija?! Evo šta trebate da stavite u kesu!
Tom Vesterland, glavni kuvar otkrio je svoju tehniku pravljenja krompira poput onog u restoranu. 


-Prvi i važan faktor je odabir krompira. Najbolji je prljavi krompir, jer on ima niži sadržaj šećera, tako da je idealan za hrskavost prilokom pečenja - rekao je kuvar i dodao:


- Oljuštimo i isečemo krompir, da svaki deo ime što više ivica. Trik je u maksimalnoj hrskavosti ivica. Prelijemo ga hladnom vodom i posolimo. Kada voda proključa, prokuvajte ih još sedam minuta, ocedite ih i protresete. 


- Potom, zagrejte pleh sa goveđom masti na 200 stepeni i stavite krompir. Pecitega na jakoj vatri dok ne postane zlatan i hrskav, a potom pospite so - zaključio je kuvar.
Još recepata možete pogledati OVDE. 

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/magazinnovosti

Povezane vesti:


>