Ostalo

Sme�no

Običaji na Aranđelovdan: Verovanje kaže da silazi među ljude kao putnik ili prosjak!

21. novembra (8. novembra po starom kalendaru)  Srpska pravoslavna crkva slavi SABOR SVETOG ARHANGELA MIHAILA- ARANĐELOVDAN. Običaji na Aranđelovdan! Verovanje kaže da ovaj anđeo silazi među ljude kao putnik ili prosjak. 

Običaji na Aranđelovdan: Verovanje kaže da silazi među ljude kao putnik ili prosjak! Screenshoot/Youtube





Aranđelovdan je dan koji je crkva posvetila u slavu svih anđela i prvog među njima, svetog arhangela Mihaila. Verovanje kaže da ovaj anđeo nije umro i da dalje po potrebi silazi među ljude, i to kao putnik ili prosjak.









Veruje se da…

Ovaj praznik,  koji spada u  tri najčešće krsne slava među Srbima, posvećen je Mihailu predvodniku vojske dobrih anđela, koji su se, prema predanju, suprotstavili silama zlih i palih anđela.


Arhangel Mihailo je na ikonama  predstavljen u vojvodskom odelu, u jednoj ruci drži mač, a u drugoj terazije. Veruje se da arhangel Mihailo prihvata duše umrlih i da, mereći njihova dobra i zla dela na zemlji, ih šalje u raj ili pakao. On se smatra čuvarem pravoslavne vere i borcem protiv jeresi.


Ova verovanja na Aranđelovdan u našem narodu smatraju se istinitim –

Po jednom verovanju smatra se da kakvo je vreme na Aranđelovdan, takvo će biti tokom cele zime i proleća.

U nekim krajevima Srbije ovaj anđeo se slavi i kao zaštitnik stočara jer se veruje da samo on može da otera vukove.


Postoji verovanje i običaj kod mnogih hrišćana koji slave svetog Mihaila, da, pošto ga smatraju živim svetiteljem, ne spremaju žito, što je neopravdano i netačno. Neophodno je pripremiti žito za slavu, jer svi svetitelji i svi umrli živi su pred Bogom.








 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/opanak

Povezane vesti:


>