Zdravlje

Ljubav

HIT u svetu! Pegan dijeta koja ne izgladnjuje!

HIT u svetu! Ovaj princip ishrane je spoj paleo i veganske dijete koji pomiruje dve naizgled nepomirljive struje u ishrani, dijetu zasnovanu na mesu i onu koja ga potpuno izbegava. Pegan dijeta koja ne izgladnjuje!

HIT u svetu! Pegan dijeta koja ne izgladnjuje! Screenshoot/Instagram




Spoj mesa i vegan ishrane - ključ neverovatne popularnosti pegan dijete širom sveta. Ona omogućava brzo skidanje kilograma bez stvaranja osećaja gladi što je prema statistikama, najčešći razlog za odustajanje od dijete.




Pravila dijete

Jedite hranu niskog glikemijskog indeksa. Ona je istovremeno hranljiva, što znači da treba izbegavati hranu koja sadrži puno šećera, brašna i rafinisanih ugljenihhidrata. Umesto toga, potrebno je prebaciti se namahunarke, orašaste plodove, povrće i voće.



 



Jedite puno povrća. Dijeta bi trebalo da bude sastavljena od 50 do 75 odsto povrća i to što tamnijeg povrća, jer ono sadrži više fitonutrijenata.


Jedite prave masnoće. Rafinisana biljna ulja kao što je kukuruzno, suncokretovo i sojino treba izbegavati i koristiti maslinovo, kokosovo, ulje orašastih plodova i avokada koja imaju puno omega-3 masnih kiselina.



Jedite meso. Meso se jede kao prilog, ono nema glavnu ulogu na tanjiru i treba ga biti 25 odsto. Meso je u ovoj dijeti prilog povrću.



Izbegavajte mlečne proizvode. Mlečni proizodi podstiču nakupljanje viška kilograma, dijabetes i bolesti srca. Umesto proizvoda od kravljeg mleka, koristite ovčje i kozje mleko.







Izbegavajte gluten. Autor dijete smatra da gluten treba izbegavati u svakodnevnoj ishrani i povremeno ga jesti u poslasticama, a cele žitarice su dozvoljene u malim količinama. 

Ograničite i unos mahunarki. Ma kako dobar izvor minerala, proteina i vlakana one bile, dnevna doza trebala mora biti ograničena na jednu šoljicu jer povećavaju nivo šećera u krvi i mogu uzrokovati probleme u probavnom sistemu.


Ostale teme vezane za zdravlje i mršavljenje, možete pronaći OVDE


 



 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/magazinnovosti

Povezane vesti:


>