Region

Svet

Prošlo je 44 godine od kako je tragično nastradala Silvana Armenulić!

Njene pesme i danas mnogi rado slušaju. Prošlo je 44 godine od kako je tragično nastradala Silvana Armenulić! Sa njom su nastradali i njena sestra Mirjana Barjaktarević i violinista Rade Jašarević.

Prošlo je 44 godine od kako je tragično nastradala Silvana Armenulić! Screenshoot/Instagram
Pevačica Silvana Armenulić nastradala je na današnji dan 1976. u saobraćajnoj nesreći na autoputu Beograd - Niš. Pevačica se tada vraćala sa koncerta iz Aleksandrovca. Sa Silvanom su nastradali i njena sestra Mirjana Barjaktarević i violinista Rade Jašarević.


Silvana je rođena u Doboju kao Zilha Barjaktarević, 1939. godine, a umetničko ime dobila je po italijanskoj glumici Silvani Mangano. Četiri decenije posle tragedije, njene pesme i dalje žive. Silvana je bez summnje ostavila neizbrisiv trag u narodnoj muzici, publika će pamtiti po pesmama „Cigane, sviraj, sviraj“, „Rane moje“, „Srce gori jer te voli“, „Sama sam“, ali i po čuvenom hitu „Šta će mi život“.Silvanu je 1961. godine zaprosio Radmilo Armenulić, a venčali su se 26. oktobra, bez znanja roditelja. Oni su tokom braka dobili ćerku kojoj su dali ime Gordana, po Radmilovoj majci.


Večna kuća sestara Silvane i Mirjane nalazi se na Novom groblju u Beogradu, a na njihovom spomeniku posebnu pažnju privlači statua bele golubice. Ovaj prizor bi rasplakao i one najtvrđeg srca, a malo je poznata stvar da je Silvanina sestra bila u šestom mesecu trudnoće kada je poginula. 


Bela golubica u hrišćanstvu je simbol Svetog Duha. Sva narodna verovanja za goluba, pogotovo belog, pozitivna su. Treba ga doneti na slavlje ili venčanje, jer donosi dobar brak i porod. Ako golub napravi gnezdo u potkrovlju kuće, toj kući je zagarantovana duhovna zaštita. Veruje se da golub nikada neće boraviti u prostoru u kome ima negativne energije, a onome ko ga ubije sledi večno prokletstvo jer se ogrešio o Božju pticu. 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Pink.rs

Povezane vesti:


>