Zdravlje

Ljubav & Sex

Hemoroidi: Vlaknasta hrana u borbi protiv šuljeva! (VIDEO)

Probleme sa hemoroidima, odnosno šuljevima, ima veliki broj ljudi, a izraženi su u većoj ili manjoj meri. Predstavljaju jednu od najčešćih bolesti današnjice. Vlaknasta hrana u borbi protiv šuljeva!

Hemoroidi: Vlaknasta hrana u borbi protiv šuljeva! (VIDEO) Screenshoot/Youtube
Oboleli imaju uglavnom između 45 i 65 godina starosti, mada je sve više mlađih pacijenata. Prema istraživanjima, ne postoji osoba iz ove starosne grupe koja makar jednom u životu nije patila od ovakvog tipa upale.


Hemoroidi mogu biti locirani na analnom otvoru ili zadnjem delu creva u obliku čvorića.


Uglavnom su bezopasni, ali postoje razlozi zbog kojih dolazi do komplikacija i pojave upale. Slaba fizička aktivnost, stres, trudnoća i nepravilna ishrana su samo neki od faktora koji utiču na pojavu ovakvog problema. Može čak biti i nasledna pojava.

Upala hemoroida je rezultat povećanog pritiska na krvne sudove u karlici, nalik pojavi proširenih vena na nogama.
 

Pražnjenjem creva dolazi do povrede, curenja sluzi i krvarenja.

Lečenje je neophodno započeti kada se pojave bolovi, peckanje i svrab.

U ekstremnim slučajevima, može doći do anemije zbog velikog gubitka krvi, a samim tim i gvožđa.Na sreću 90% tegoba hemoroida je moguće ublažiti ili otkloniti, bez potrebe za hirurškim zahvatom.

Čim primetite ovakve simptome, neophodno je potražiti stručnu pomoć.

Kao pomoć u izlečenju, potrebno je pre svega promeniti stil života, a naročito režim ishrane kod hemoroida. Namirnice koje unosite u svoj organizam u velikoj meri mogu ubrzati vaš oporavak.

Izbacite one koje vam smetaju i vrlo brzo ćete uočiti rezultate.

Uvećajte unos namirnica sa povećanom količinom vlakana, koje su zaslužne za dobru probavu.

Znači, što je manji pritisak na creva, lakše ćete doći do izlečenja hemoroida. A to se može postići isključivo promenom vašeg svakodnevnog menija.
 

KAKO VLAKNASTA HRANA UBRZAVA IZLEČENJE HOMOROIDA?


Vlakna predstavljaju nesvarljive ugljene hidrate u hrani. Ispoljavaju višestruko pozitivan uticaj na zdravlje.

Preporučena dnevna količina zdravih i svarljivih vlakana je 25g za žene i 38g za muškarce.

U ovoj gramaži, efikasno održavaju zdravu crevnu floru, hraneći zdrave bakterije koje održavaju organizam i njegovo pravilno funkcionisanje.

Prisustvo antioksidansa mogućava nesmetan prolazak vrednih materija kroz celo telo.

Ovakvom ishranom se reguliše varenje, a takođe omekšava i stolica. Time se otklanja naprezanje koje pogoršava hemoroide i olakšava se defekacija. Povećava se zapremina stolice i olakšava njeno izbacivanje.

Bol kod hemoroida nestaje i ubrzava se oporavak krvnih sudova. Sprečava se nastanak zatvora. Izgubićete višak kilograma koji opterećuje krvotok i probavni sistem.
Ova ishrana takođe snižava i nivo lošeg holesterola.

Pacijenti koji su unosili više vlakana u organizam za vreme lečenja upale hemoroida, umanjili su mogućnost da se ona ponovi u budućnosti.

Ako su operisani zbog komplikacija izazvanih šuljevima, vlaknasta hrana je doprinela njihovom bržem oporavku.

Zamor, naprezanje i tvrda stolica postaju prošlost ovakvim režimom ishrane. Zato, da bi se što pre oporavili, strogo vodite računa šta jedete.

U nastavku teksta navodimo primere namirnica koje su se pokazale najdelotvornije i najefektnije u borbi protiv problema sa hemoroidima.

Prilikom njihovog konzumiranja, počnite sa malom količinom pa postepeno povećavajte.

Uz ovakvu ishranu, unosite dosta tečnosti – minimum 8 čaša vode dnevno. Tako ćete izbeći pojavu gasova i nadimanje.

Između svakog obroka, napravite pauzu od najmanje 4 sata da bi se uneta hrana pravilno svarila i rasporedila po organizmu.


 VLAKNASTA HRANA: SVEŽE ILI SUVO VOĆE KAO LEK ZA HEMOROIDEJabuke, kruške, šljive, smokve ili kajsije se lako vare i brzo putuju kroz organizam.

Spadaju u grupu voća sa velikom količinom vlakana i često se dodaju u jelovnik osoba koje muče problemi sa hemoroidima. Ojačavaju krvne sudove i sprečavaju dalje oštećenje. Nesnosan svrab i krvarenje hemoroida će se veoma brzo zaustaviti.

Ne zaboravite jagode i pomorandže. Prilikom konzumiranja, maline proizvode hormon prostaglandin, koji umanjuje intezitet bola kod hemoroida.

Jedite celo voće, umesto konzumiranja voćnih sokova, jer se velika količina vlakana nalazi u samoj kori. Ako se ipak odlučite za ceđeni sok, obavezno dodajte pulpu.

Kada birate banane, gledajte da budu što zrelije, jer takve imaju laksativno dejstvo. Kombinujte ih sa toplim sojinim mlekom za bezbolnu stolicu. Vodite računa da svo voće koje kupujete bude dovoljno zrelo, radi lakšeg varenja.

Orašasti plodovi su takođe korisni u lečenju. Među njima, bademi ubedljivo vode po količini vlakana. Uvrstite ovu vlaknastu hranu kao obaveznu dnevnu grickalicu.

Bobice poput crne ribizle ili borovnice bogato je proantocijanidima, koji dodatno ojačavaju kapilare i vene.

Voće u svežem ili sušenom obliku unosite makar 5 puta dnevno da bi se postigli dobri rezultati. Suvo voće brže deluje od svežeg.

U kratkom vremenskom roku smanjuje gustinu stolice i omogućava lakše izbacivanje, bez nepotrebnog fizičkog napora.
 Ostale teme vezane za zdravlje i mršavljenje, možete pronaći OVDE 

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Prirodno lečenje


>