Zdravlje

Ljubav

Prostatitis: Upala prostate i kako je prepoznati! Uzroci i lečenje!

Uzroci i lečenje! Upala prostate ili prostatitis je veoma često oboljenje prostate od koga oboli 10 – 15 % muškaraca bar jednom u životu. Prostatitis ili upala prostate može se javiti i kod mladih i kod starijih muškaraca, a simptomi su u najmanju ruku neugodni. Kako je prepoznati!

Prostatitis: Upala prostate i kako je prepoznati! Uzroci i lečenje! Screenshoot/Youtube





Zapaljenje prostate je odbrambeni mehanizam našeg tela koji reaguje na štetne agense. Štetni agensi koji mogu prouzrokovati upalu prostate su biološki (bakterije, virusi, gljivice…), mehanički i fizički.

Upalu prostate najčešće će izazvati neki biološki agens, odnosno bakterije, virusi ili gljivice.

Ranije je gonoreja bila najčešći uzrok upale prostate.


Do upale prostate uglavnom lakše dolazi ako već postoji neka mokraćna infekcija, ako se u mokraćnu cev ubacuju neki predmeti (poput katetera), ali i kada je prostata preterano prokrvljena što se dešava kod biciklista, kod velikih fizičkih napora, predugog pešačenja i preterane seksualne aktivnosti.

Rizik od oboljevanja raste ako konzumirate preterane količine alkohola, analni seks, kod jahača, ali i ako se dugo uzdržavate od mokrenja.



Stres, smanjena izloženost sunčevim zracima i dugotrajno sedenje takođe ne deluju povoljno na vašu prostatu.



 




AKUTNI PROSTATITIS


Ranije se upala bešike smatrala bolešću rezervisanom za starije generacije. Međutim, poslednjih decenija ona se češće javlja kod mlađih muškaraca, u periodu od dvadesete do pedesete godine.

Akutna upala prostate može biti veoma neprijatna. Iz akutne vrlo lako može prerasti u teži oblik, hronični prostatitis.

Akutni prostatitis počinje naglim skokom telesne temperature, neretko i preko 39 °C. Javlja se glavobolja, opšta malaksalost, slabost, povraćanje, jeza i drhtavica.

Veoma često se javlja veoma jak bol koji čak otežava i kretanje ili potpuno onemogućava kretanje.

Javlja se snažan bol u predelu između testisa i analnog otvora i širi se ka unutrašnjosti.

Bol kod akutnog prostatisa javlja se i u predelu dna male karlice i pojačan je tokom vršenja velike nužde. Mokrenje je otežano, isprekidano i često bolno. Javlja se nagon za čestim mokrenjem, ali se obično ne izbaci mnogo urina.

Simptomi akutnog prostatitisa nastaju naglo.

Od simptoma se još mogu javiti i učestalo mokrenje noću, krvav ili gnojni iscedak, kao i bolovi u donjem delu leđa ili bol u predelu malog stomaka.




 




HRONIČNI PROSTATITIS


Nelečeni akutni prostatitis brzo može da preraste u hronični. Ipak, bolest od početka može imati i hronični tok.

Hronična upala prostate upravo ukazuje na to da ona traje dugo.

Kod hronične upale se vrlo često javlja umereni bol iza testisa, u stomaku ili leđima, mokrenje je otežano i može biti bolno, a može se izlučivati i manja količina gnojnog ili krvavog iscedka.

Dok mokri, muškarac može osećati i peckanje, što nekada može dovesti u zabludu da se radi o mokraćnoj infekciji.

Kao simptom, može se javiti umor, bolna ejakulacija ili impotencija.

Kod akutne upale, prostata je gotovo uvek uvećana, a kod hronične može biti uvećana ili smanjena i tvrda.

Veoma često, kod hronične upale prostate, javlja se ponovljena i učestala mokraćna infekcija.

Najčešće se hronična bolest prepoznaje po tome što se obolelima pojavi vodeni iscedak iz penisa, prerana i bolna ejakulacija, a ponekad se pojavljuje i krv u ejakulatu.

Hronična upala prostate može voditi i u sterilitet.











NEBAKTERIJSKI PROSTATITIS



Nebakterijska upala prostate je veoma česta, ali još uvek nije utvrđeno šta izaziva ovaj oblik bolesti. Ne može se identifikovati tačan uzrok, ali su svi simptomi upale prisutni.

Simptomi liče na hroničnu upalu prostate i često uključuju tup bol u predelu penisa, testisa ili prepona.

Specifičan je osećaj hladnoće u predelu genitalija ili maloj karlici. Retko se javlja krv u mokraći ili semenoj tečnosti, a mokrenje je otežano i učestalo, najviše noću.

Kod nebakterijskog prostatitisa seksualni odnosi nisu zabranjeni i često ne predstavljaju problem, ali ima slučajeva kada upala izazove impotenciju.

Signal za reagovanje treba da bude i prerana ejakulacija i bilo koji vid problema sa potencijom.

Obolelelima se skoro uvek savetuje higijensko – dijetetsksi režim koji uključuje umerenu fizičku aktivnost, smanjen unos kafe, alkohola, začinjene hrane i dr.




 




ŠTA MOŽE BITI UZROK UPALE PROSTATE?



Prostata je veoma osetljiv organ, naročito na temperaturne razlike. Čim spoljna temperatura padne ispod nule, treba biti posebno oprezan.

Čest ulazak i izlazak iz toplog u hladno može izazvati upalu prostate i kod mladih i kod starijih muškaraca.




Hlamidija je najčešći uzročnik upale. Ova infekcija kriva je za čak 80 % upala kod muškaraca u tridesetim i četrdesetim godinama.

Prenosi se i u organizam dospeva nezaštićenim seksualnim odnosima.

Nešto ređe prostatitits izaziva giht, kamenac u prostati ili bubrezima, suženja mokraćnih cevi, neki tumori, intolerancija ili alergija na neku hranu, kao i benigna hiperplazija prostate.



LEČENJE UPALE PROSTATE


Kada nastupi upala praćena visokom temperaturom, najpre treba odmarati i mirovati, ali i snižavati telesnu temperaturu.

Lekar će vam prepisati i terapiju koja će ublažiti bolove.



Ukoliko je bakterijska infekcija uzrok, doktor će prepisati antibiotike shodno antibiogramu.


Kod upale prostate je najvažnije lečiti uzroke upale.

Kako bi se upala dijagnostikovala, najpre treba uraditi analizu urina i urinokulturu, ali čak i da je urinokultura negativna, to ne znači da nema upale. Tada se pristupa drugim načinima pregleda prostate.

Terapija i lečenje prostate se uvek sprovodi najmanje mesec dana, bez obzira da li su se u međuvremenu tegobe i simptomi stišali. Terapiju je neophodno sprovoditi do kraja kako bolest ne bi prerasla u hroničnu.

Akutna upala prostate leči se između 4 i 8 nedelja, dok hronična upala zahteva duže lečenje.

Što se epizode upale više ponavljaju, to je i duže vaše lečenje.

Kod jakih bolova, lekar može prepisati alfa-blokatore poput deksazona, ali mogu vam pomoći i analgetici poput ibuprofena.

Kako se hroničnoj upali često ne zna uzrok, lekar će vam verovatno prepisati lekove koji će smirivati simptome.

U većini slučajeva, tople kupke pomažu.

Masaža predela gde se nalazi prostata, kao i tople obloge ili termofor na tom mestu, može ublažiti bol i neprijatne simptome.

Pokušajte i sa smanjenim unosom začinjene hrane, alkoholnih pića ili kisele hrane, jer se smatra da može pomoći osobama sa upalom prostate.







 




PRIRODNI LEKOVI ZA UPALU PROSTATE


Povećana količina tečnosti, a naročito vode, može smanjiti tegobe koje uzrokuje upala prostate. Preporučuje se 8 – 10 čaša vode dnevno, a voda će povećati količinu urina i mokrenje će biti učestalije, te će se simptomi stišati.

Semenke bundeve se smatraju jednim od prirodnih lekova za probleme sa prostatom. Treba ih grickati u toku dana, do 100 g, ali je efikasnije kada se mleveno semenje pomeša sa mlekom ili se sa medom naprave kuglice, pa se uzima svako jutro po jedna.



Seme susama se smatra najstarijim lekom za upalu prostate. Osim što ga možete preprženog dodavati jelima, salatama ili smutiju, seme susama treba da se ostavi preko noći u vodi, a zatim da se ta voda popije, a susam žvaće.

Paradajz sadrži likopen koji se najviše nalazi u opni paradajza, a snažno je sredstvo za lečenje zapaljenja prostate. Trik je da paradajz treba prokuvati, jer se likopen tada bolje oslobađa.

Kurkumin iz kurkume ima antibakterijsko i antiupalno dejstvo, pa se upotreba ovog začina veoma preporučuje osobama koje obole od upale prostate. Kašičicu kurkume prokuvajte sa čašom vode, pa pijte tu tečnost 2 puta dnevno.

Riblje i laneno ulje se preporučuje u pripremi hrane, a maslinovo ulje možete popiti svako jutro po kašičicu. Jedite ćuretinu i crvena mesa, jaja, orahe, mahunarke i kozje mleko, odnosno namirnice bogate cinkom – jer je cink dobar za prostatu.

Selen će vam pomoći kod problema sa prostatom, pa povećajte unos namirnice koje ga sadrže. Slično deluju i namirnice bogate vitaminima A i E.

Neka vam ishrana bude zdrava i raznovrsna. Jedite sezonsko voće i povrće, ali ne zaboravite i jabuke, citruse, grožđe, luk, peršun, bobičasto voće. Ukoliko imate ili možete da nabavite, popijte svakog dana čašu domaćeg crvenog vina.

Celer je sjajna biljka koja može da izleči upalu prostate.



Najbolje je jedan koren celera srednje veličine izrendajte, pa mu dodajte sok od jednog limuna, 100 g sirovih samlevenih semenki bundeve i kašičicu maslinovog ulja. Sve lepo izmešajte, pa uzimajte svako jutro po supenu kašiku smese.

Biljni sokovi, a najviše od šargarepe, cvekle ili spanaća mogu da pomognu u lečenju.

Savetuje se da konzumirate sveže pripremljene domaće sokove, a da industrijski prerađene izbegavajte.

Svakog dana izblendujte po 1 šargarepu, šaku spanaća i pola cvekle sa malo vode i pijte sok tokom dana.

Mala mlečika protiv upale prostate

Čaj od male mlečike leči gotovo sve tegobe koje vas mogu zadesiti sa prostatom.

Mala mlečika se preporučuje kod benigne hiperplazije prostate, kod upale, pa čak i kod raka prostate.

Čaj se priprema tako što se jedna kašičica čajne mešavine prelije sa šoljom ključale vode i ostavi oko 20 minuta da stoji, poklopljeno.

Nakon toga, čaj je neophodno procediti, a pije se 2 puta dnevno, ujutru na prazan stomak i uveče pre večere.

Za najbolje rezultate, jedite paradajz i semenke bundeve i susama i kombinujte više prirodnih lekova.





 



PREVENTIVA

Urolozi savetuju upotrebu prezervativa prilikom odnosa, ali i ograničen unos alkohola, kafe, nezdrave i brze hrane.

Ako vam je posao vezan za dugotrajno sedenje, ustajte češće i prošetajte. Redovno se bavite sportom, umereno.



Ne zadržavajte mokraću i obratite pažnju na utopljavanje u zimskom periodu.


Na kraju, ne odlažite odlazak urologu, jer je ključ izlečenja reagovanje na prve simptome bolesti.



Ostale teme vezane za zdravlje i mršavljenje, možete pronaći OVDE
 

Viber

Autor: O.J
Izvor: prirodnolecenje

Povezane vesti:


>