Lepota

Ljubav

Kako da vaša duga kosa bude kao sa reklame?!

Želite da vam je lepa, negovana i duga kosa? Čini vam se kao da vam nikako ne polazi za rukom? Za vas otkrivamo sve tajne sjajne i duge kose. Kako da vaša duga kosa bude kao sa reklame?!

Kako da vaša duga kosa bude kao sa reklame?! Svet Plus




Koliko vam samo uzdaha izmame one reklame u kojima manekenke reklamiraju neke proizvode za kosu. Priznajte, koliko puta vam je samo prošlo kroz glavu i pitali ste se “A zašto ja ne mogu da imam takvu kosu?”

Niste usamljene, jer nema žene koja ne poželi baš takvu kosu kao što ima “ona devojka” sa reklame. I ne nemojte misliti da su to stilisti sve sredili za slikanje, da su koristili neko super, dobro svetlo ili neke druge trikove. Ne. Istina je, duga kosa itekako može biti bujna, gusta i sa velikim volumenom.

Postoji samo jedna stvar koju bi trebalo da znate. Nestrpljivi ste. Sve zavisi od vas. Da, istina je da duga kosa, bujna, koja tako neodoljiva sija isključivo je zasluga vas samih.

“Pa, da ali ja stvarno vodim računa o svojoj kosi”, možda govorite sada sebi u brk, ali sigurno nedovoljno ili čak možda ono što je opasnije, to činite na pogrešan način.

Da bi vaša duga kosa uvek bila uredna, imala prirodni sjaj, volumen o kom maštate toliko dugo vremena i gustinu kako biste napravili svaku, ali baš svaku frizuru koju poželite, delimo sa vama korisne savete.




 




Zablude o dugoj kosi!

Postalo je prilično uobičajeno da čujete da ukoliko želite da puštate dugu kosu, jednostavno prestanete da je skraćujete, i ona će da poraste preko noći. To bi možda za neke bio sasvim očigledan odgovor, ali svi znamo da to baš i ne može biti tako, mada bi sve žene volele da je tako. Nega duge kose prilično se razlikuje od nege za kratku kosu.

Osobe sa kratkom kosom ne moraju da brinu toliko o tome kako će izgledati krajevi kose za godinu dana. Ili dve godine ili pet. Sve se skida! Stalno odlaze kod frizera, za razliku od vas. Koliko puta ste samo imali prilike da vidite na nekoj devojci dugu kosu koja vapi za šišanjem. Toliko je očigledno da je kosa zanemarena.

Ako je to ono što želite, sjajno, to je vaša kosa, ali da je stvarno tako sigurno ne biste bili ovde i čitali ovaj tekst. Šta ako već imate dugu kosu, ali izgleda malo grubo i oštećeno? Pa duga je, to vam je bio jedini cilj.


Dakle, zabluda je da ne treba da skraćujete svoju dugu kosu. Osvežite je i skratite za početak.





 




Dalje, postoje neke osnove za negu kose kako biste započeli svoj put do zdravijeg izgleda duge kose. Čak i najteže oštećena duga kosa može se oporaviti u kratkom vremenu. Radi se o pravilnom rukovanju i nezi.



Proizvodi bez kojih ne možete zamisliti negu duge kose


Osim šampona za kosu, važno je da koristite i pakovanje za kosu. Ukoliko dodatno negujete svoju kosu, koristeći pakovanje, vaša kosa će uvek biti zdrava, bez obzira na dužinu. Da vidimo detaljno koje su prednosti preparata bez kojih nije moguća nega duge kose.



Duga kosa uz pomoć šampona

Šampon je neophodan, ali probajte da ga koristite manje. Nema potreba da ga koristite svaki dan, pa u nekim situacijama čak i ujutru i uveče. Dobro ispiranje i masaža vlasišta u toploj vodi, put je do zdrave i duge kose (koristite vrhove prstiju, a ne nokte, molimo vas).

Pokušajte da sačekate da prođe što više dana između pranja kose – koliko god možete. Kosa vam obično nije prljava, osim ako redovno ne perete ruke, a zatim dodirujete kosu. Ukoliko stalno imate potrebu da je dodirujete, vrtite pramenove prstima i sl. Pokušajte da menjate ovu lošu naviku.

Prilikom pranja kose naučite se da budete nežni. To znači da nećete trljati kosu grubim pokretima napred-nazad, osim ako ne želite da dobijete kosu kao čičak. Koristite nežne pokrete i dobro isperite kosu na kraju.

Druga važna stvar, ukoliko niste do sada, upravo je sada pravo vreme da počnete da koristite šampone bez sulfata. Sulfati, šta? Da li ste pogledali nekada spisak sastojaka šampona za kosu? Budite iskreni prema sebi. Koliko puta ste samo posegli za tako lepim pakovanjem ili još češće šamponom koji tako divno miriše?




 



Šamponi koji u sebi sadrže sulfate, silikone i parabene nisu baš preporučljivi za kosu. Sulfati su u mnogim istraživanjima dokazali svoj kancerogeni efekat, pa biste trebali da ih izbegavate, ako razmišljate o svom zdravlju.

Šta je onda alternativa? Priroda, naravno. Ona vas nikada neće prevariti. Prirodni šamponi koji u sebi sadrže kamilicu, mentu, koprivu, lavandu samo su neki koji se preporučuju. Zamislite samo miris lavande u kosi. A benefiti su višestruki. Duga kosa, zdrava, sa puno sjaja i volumena. Zar to nismo spomenuli na početku, kada smo pričali o devojci sa reklame? To je vas cilj.


Pakovanja za dugu kosu


Većina pakovanja za kosu treba da sadrži pažljivo birane sastojke koji prodiru unutar dlake. Sastojci u pakovanju prodiru duboko, pronalazeći sve šupljine i oštećenja u dlaci. Na taj način “leče” sva oštećenja na dlaci.

Dakle, hranljivi sastojci pakovanja za kosu dopiru ne samo spolja, već i unutar dlake, dajući kosi maksimalnu zaštitu i negu.

Neki od sastojaka koji bi trebalo da se nađu u vašem pakovanju su biljni ekstrakti breze ili kamilice, med koji veoma povoljno utiču na koren kose i zaštitu vlasi. Na taj način vaša duga kosa dobija prirodan, lepršav i zdrav izgled.





 



Prednost pakovanja za dugu kosu leži u tome što ga možete koristiti za negu bez obzira na tip kose. Posebno dejstvo ima na: oštećenu, farbanu kosu, suvu kosu, kosu koja je tretirana raznim kiselinama, amonijakom iz farbe ili minivalom.

Pakovanje za kosu se koristi veoma lako. Jednostavno, nanesite na suvu ili vlažnu kosu, ostavite da deluje nekoliko minuta (u zavisnosti od tipa i stepena oštećenja kose) a zatim isperite vodom. U kombinaciji sa šamponom bez sulfata na bazi kamilice i mente, zaustavlja opadanje kose i pospešuje njen rast. Posle pranja možete malo utrljati u koren kose i ostaviti da odstoji što će delovati do idućeg pranja kose.

Pakovanje za kosu koristi se jednom do dva puta na deset dana, međutim iako budete koristili svaki put nakon pranja kose može vam samo više koristiti. Prirodna pakovanja su preparat koji mora da se nađe na vašoj polici, ukoliko imate dugu kosu, a možete ih i sami napraviti kod kuće, a evo i kako.








Pakovanje za kosu sa maslinovim uljem


Odvojite četiri kašike meda i u nju dodajte pet kašika maslinovog ulja. Ukoliko baš imate dugu kosu, dodajte više sastojaka. Dobro ih pomešajte.

Pre nego što krenete da stavljate pakovanje na kosu, podelite kosu na četiri dela u pramenove. Srednjim deljenjem vaše kose, dakle razdeljak na sredini,  a zatim i deljenjem još na dva dela od svake polovine.

Sada, na svaki deo pojedinačno nanesite pakovanje. Na kraju pokrijte kosu sa kapom za tuširanje ili plastičnom kesom. Ostavite da stoji na kosi do 45 minuta.

Nakon toga operite kosu sa prirodnim šamponom, dakle bez sulfata i slikona. Primetićete vremenom kako kosa postaje mekša, glatka i sjajnija. Preporuka je da koristite ovo pakovanje za kosu jednom nedeljno.







Pakovanje za kosu sa kvascem



Za ovo pakovanje, biće vam potrebna jedna kocka svežeg kvasca, baš ona mera koju koristite i za vaše slane kiflice. Osim kvasca dodajte i jednu kašiku meda. Pomešajte ova dva sastojka i  ostavite na kosi sat vremena, kako bi se aktivirao proces fermentacije.

Pokrijte kosu kapom, pa preko nje peškir i ostavite da deluje jedan sat. Nakon toga, isperite kosu i operite je šamponom. Ovo pakovanje od kvasca koristite  1 – 2 puta nedeljno.






 



Balzam za kosu



Balzam za kosu biće posebno koristan proizvod za vas, ukoliko imate problem sa suvim i oštećenim krajevima kose. Balzam ima moć da omekša i nahrani tako ispucale krajeve kose i pruži im dodatnu negu.

Jednostavno se nanosi samo na krajeve kose nakon pranja. Ostavite da stoji na kosi oko pet minuta i na kraju isperite.



Ulja i tretmani za kosu



Da biste obogatili svoju negu kose, uključite i ulja za tretmane za dugu kosu. Ulja u svakom slučaju, bez obzira na tip kose, dužinu i kvalitet mogu da se koriste. Koristi za dugu kosu od ulja su višestruka.

Da li će to biti kokosovo, arganovo ili neko drugo ulje, izaberite sami. Bilo koje ulje da odaberete vaša kosa izgledaće zdravo, negovano i bez vidljivih oštećenja.

Možete koristiti i mešavine ulja, jer mogu pružiti bolji i efektiniji tretman za vašu kosu. Sva ova ulja učiniće vašu kosu nežnom, mekanom i svilenkastom. Jednostavno ne znate šta ćete dobiti i koliki su benefiti, dok ne probate.

Sipajte mali sadržaj ulja na kožu glave i krenite sa laganom masažom. Nakon toga, dodajte količinu koja vam je potrebna da jednako i ravnomerno premažete celu kosu. Kada je kosa cela pokrivena, slobodno možete ostaviti ulje da deluje što duže na kosi. Na kraju isperite i operite kosu kao i uobičajeno što činite.

Dodatni savet: možete staviti ulja na kosu i ostaviti da stoji preko noći. Biće još bolji efekat za vasu dugu kosu.










Zaštita je važna!

Delimo sa vama nekoliko korisnih saveta, koji se tiču zaštite kose i koje morate uvrstiti što pre, a evo šta je najvažnije:

Prestanite da sušite kosu često – koristite niže temperature na svojim alatima, ili još bolje, potpuno ih izbacite iz korišćenja. Naučite kako da radite sa kosom, a ne protiv nje.

Potrudite se da je ulepšate bez vrelih alata – pletenice su uvek moderne i pomažu vam da u svakoj prilici imate lepu frizuru. Ukoliko vam dosade pletenice, napravite toliko popularnu riblju kost. Pletenice, riblja kost, neuredne punđe, francuske pletenice, sve su to jednostavni načini za frizure za dugu kosu.

Neka grube hemikalije budu vaša prošlost -vaša duga kosa ima bolje izglede da izgleda gusto, zdravo i sjajno ako se potpuno odreknete hemikalija. Ako ne možete odustati od plave ili svetloplave boje, učinite sebi uslugu i pronađite profesionalca za koga svi znaju da je “najbolji u kraju”. Nikako ne želite da vaša duga kosa preko noći postane spržena. Frizer će znati da na najlakši način postigne izgled koji vi tražite.
Skraćivanje krajeva na dva meseca – to je uvek važno i gotovo je pravilo bez obzira na dužinu kose, a posebno važno ako je duga kosa.

Koristite trake i gume za kosu koje su mekane – na taj način možete da sprečite pojavu suvih i ispucalih krajeva.

Dobre gumice bi bile one koje su spiralno uvijene, jer ne ostavljaju tragove i ne lome kosu. Pažljivo kosu oblikujte posebno dok je vlađna jer je možete oštetiti više nego kada je suva.

Kada češljate svoju dugu kosu, tu treba da budete posebno nežni. Duga kosa sklona je više upetljenim pramenovima nego kraća kosa. Možete uvek naići na neki čvor i mesta gde se kosa zapetljala. Nemojte praviti nagle pokrete i tako kidati kosu.






 




Zaključak


A ukoliko ste na samom početku i kosu tek puštate da raste, evo nekoliko saveta i za vas. Prvo pitanje koje postavi sebi svaka osoba koja želi dugu „šta mogu učiniti da moja kosa raste brže?“ Kosa raste u proseku dva cm mesečno, tako da je 12 cm u godini  ono što možete sigurno očekivati.

Kod nekih osoba to će biti više, a kod nekih manje-dakle, prosek je 12cm. Jedini način na koji možete ubrzati rast kose (ili debljinu) je da budete sigurni da se dobro hranite, budete  dobro hidrirani i da vežbate. Ukoliko niste zdravi, vaša kosa, koža i nokti to prvo pokazuju.

Dalje, budite strpljivi, jer kosa zaista neće moći da poraste preko noći – još uvek niko nije izmislio tako čarobnu pilulu.


Praktikujte baš sve savete koje smo nesebično podelili sa vama i ne odustajte. Kao što smo rekli, naoružajte se strpljenjem i vaša duga kosa će zaista izgledati poput kose “one male sa reklame. “



Još tekstova o nezi i lepoti možete pročitati OVDE.





 



 

Viber

Autor: O.J
Izvor: sveokosi.com

Povezane vesti:


>